Igrače so pomemben del otrokovega sveta.

Otroci lahko karkoli - kartonske škatle, lonce in ponve, revije in tudi golo staro umazanijo - pretvorijo v ustvarjalno igračo.

Otroci potrebujejo igrače in pripomočke, ki jim nudijo pomoč pri  fizičnem in psihičnem razvijanju. In s pazljivo izbiro igrač, ki jih kupite, lahko daste otrokom varno in zabavno "orodje", in jim s tem pomagate in delno naredite svoje delo pri odraščanju.

Kaj je »dobra« igrača?

Dobro izhodišče za izbiro igrače, je otrokova starost. Čeprav se vsi otroci razvijajo po drugačni stopnji, obstaja nekaj smernic, povezanih s starostjo, katerim sledijo.

Prav tako pomembna je trajnost igrače oz. koliko časa se pričakuje, da bo otrok imel interes za njo. Tu je pomembna  raven ustvarjalnosti ali izziva in ali lahko otroci kasneje najdejo nove načine uporabe, ki so povezani z razvojem novih znanj in spretnosti. Primeri igrač z večkratno uporabo, ki rastejo z otrokom, so kocke, uganke in lutke.

Dobre igrače so za otroke privlačne, dobro izdelane, vzdržljive in varne. So usklajene z otrokovimi sposobnostmi, so dobre za otroke različnih starosti in so koristne na različne načine.

Če dobi otrok veliko igrač naenkrat, ga lahko le te preveč prevzamejo in težje otrok izbere nekaj zanimivega.

Igrače vplivajo kaj otroci mislijo in se učijo o sebi in svojem svetu. Skrbno izbrane igrače otrokom omogočajo, da se počutijo uspešne in močne, hkrati pa jih spodbuja, da uporabijo svojo domišljijo.

Pri izbiri igrač in knjig, ki predstavljajo človeške podobe je potrebno zagotoviti, da otroci lahko povežejo slike, prav tako pa naj bodo z barvo kože opredeljeni spoli in sposobnosti.

Sporočila v knjigah in zgodbe je potrebno prebrati pred nakupom. Kako se rešujejo problemi in kdo? So prisotni stereotipi? So dovolj jasne podobe različnih tipov ljudi v zgodbi? Ali obstaja nasilje v zgodbi?

Splošni napotki za izbiro varnih igrač

Ko izbirate igrače nikoli ne izberite igrače, ki je namenjena otrokom starejšim od dejanske starosti otroka za katerega kupujete igračo. Če se otrok igra z igračo, ki ni namenjena njegovi starosti lahko pride do resnih nevarnosti in poškodb! Ogroženo je lahko tudi življenje otroka, saj lahko igrače vsebujejo drobne dele in ostre robove. Igrače morajo biti tudi dovolj močne, da zdržijo otrokovo težo in so pobarvane z nestrupenimi barvami.

Za majhne otroke so idealne ne-električne igrače, ki jih ne morejo razbiti. Igrače za otroke do 3 let starosti morajo biti popolnoma brez manjših delov, ki bi lahko obstali v grlu, ter morajo biti odporne na udarce in fizične poškodbe. Ropotuljice morajo biti dovolj velike, da ne gredo v usta in izdelane tako, da ne gredo na majhne koščke.

Igrača naj se prilega otrokovi roki, vendar naj se ne prilega v usta.

Imejte v mislih, da so to le splošni napotki. S poznavanjem svojega otroka najlažje izberete igrače, ki ustrezajo njihovim sposobnostim in tudi postavljajo izzive, ko se otrok razvija. Če kupujete igračo za starejšega otroka poskrbite, da ne pride v  roke mlajšemu otroku, saj je lahko zanj nevarna.

V naši spletni trgovini si lahko s prilagojenimi filtri hitro pregledate igrače, ki ustrezajo starostnemu obdobju otroka in ki so take, ki otroka zanimajo. Tako vam sploh ni potrebno brati opisov igrač, da bi vedeli katere igrače so namenjene otroku nad npr. 12 meseci starosti in podobno.

Občasno preverite otrokove igrače, da niso kakorkoli poškodovane ali polomljene. Četudi je igrača samo rahlo poškodovana jo zavrzite. Prav tako redno čistite igrače, saj so te idealno gojišče za mikrobe. Otroka tudi naučite, da igrače pospravlja za sabo, da se kasneje ne spotika ob njih.

Če imate pomisleke ali je igrača varna in ustreza vsem predpisom se lahko obrnete na ustrezne inštitucije. Prav tako je proizvajalec igrače dolžan na zahtevo dokazati ustreznost igrače.

Od rojstva do 6 mesecev

Dojenčki in majhni malčki se učijo o svetu skozi svoje čute. So zainteresirani za vidne dražljaje, zvoke, vonje, teksture in za okuse stvari. Dojenčki uporabljajo svoje roke in oči, da se igrajo. Dobra izbira je nekaj, kar je svetlo in varno za držanje in premikanje. Igračka se lahko tudi priveže na zibelko (posteljico) tako, da ne bo padla. Pazite tudi, da so igračke dovolj velike in se jih ne da pogoltniti. Odlična izbira so tudi mehke igrače ali knjige.

Starost od 6 do 12 mesecev

Starejši otroci se začnejo premikati in plaziti in se zanimajo za igrače, ki jih lahko preskusijo za svoje nove, velike mišične sposobnosti. Ti otroci uživajo pri raznih obešenih igračkah, katere hočejo prijeti za svetlo obarvane dele.

Posebej je potrebno poskrbeti za varnost teh otrok v tej starosti. Odstranite čim več nevarnosti, kot le lahko, kot so ostri ali lomljivi predmeti in strupene stvari tako, da lahko otroci svobodno raziskujejo brez strahu, da bi jih okregali. Otroci, ki so pogosto okregani se lahko začnejo počutiti negotovo in so v strahu. Kmalu se bodo potegnili nazaj namesto, da bi svobodno raziskovali in tako bodo tudi vam povzročali konstantne skrbi. Otroci te starostne dobe spoznavajo okus, zato žvečijo ali sesajo veliko igrač. To je del učenja, raziskovanja in rasti zob! Pogosto operite igrače.

Stajice jih preveč omejujejo v tej fazi, čeprav vam jo priporočamo iz varnostnih razlogov za trenutke, ko jih ne morete konstantno nadzorovati.

Dojenčki te starosti prav tako uživajo zlagati igrače. Živobarvni obroči, velike kocke in skodelice so prav tako odlična izbira v tem starostnem obdobju.

Na splošno varne igrače

Nezlomljive igrače, velike ropotuljice, igrače, ki s stiskanjem piskajo, pralne lutke, pralen pliš, viseče igrače (vrvice krajše od 12 cm), nezlomljive skodelice in gladki predmeti, ki jih lahko žveči.

Potencialno nevarne igrače

Ropotuljice z manjšimi deli, igrače z enostavno snemljivimi deli, ki so dovolj majhni, da jih otrok lahko pogoltne ali da so ostri, igrače z vrvicami daljšimi kot 12 cm, plišaste igrače steklom ali gumbom za oči, baloni.

Starost od 1 do 2 let

Dajte malčku drago igračo in je več možnosti, da bo embalaža  zanimivejša kot igrača. Malčki uživajo plaziti se znotraj velikih škatel. Na drugem koncu lestvice velikosti so manjši predmeti (vendar ne premajhni), saj lahko otrok zdaj že pobere stvari s palcem in kazalcem.

Otrokom so zanimive žoge, punčke, plastične figurice in igrače s kolesi. Igračke, ki jih je potrebno porivati so bolj zanimive kot tiste, ki jih otrok vleče za sabo, saj pri porivanju vidi igračo in kaj z njo počne. Tu priporočamo razne pripomočke za učenje hoje, saj se z njimi otrok skozi igro uči tudi hoditi.

Proti koncu drugega leta za otroka postane vse kar pušča sledove. Dajte mu veliko barvico in ga spodbujajte k ustvarjanju »mojstrovin« (dokler le te niso po stenah).

Otroci tudi uživajo z igračami, ki se jih razvršča, ki se odzivajo na veter in velike igrače na katere lahko plezajo.

Na splošno varne igrače

Kocke z zaobljenimi robovi, igračke za potiskanje, trde debele ali knjige iz tekstila, sestavljanke z velikimi kosi, razvrstilne igrače z raznimi liki.

Potencialno nevarne igrače

Iste kot pri manjših otrocih ter igrače, ki so namenjene starejšim otrokom (odstranite jih z dosega manjših otrok), igrače z vrvicami daljšimi od 15 cm ter baloni.

Starost od 2 do 3 let

V tej starosti se otrok začne zavedati svojih rok. Koordinacija le teh postane bistveno boljša, prav tako otrok lahko bistveno bolje usmerja roke s pogledom, zato bo otrok užival pri grajenju stolpnic, mostov in podobno. Razni puzzli, velike žoge in igre, ki spodbujajo razmišljanje so priporočljive v tem obdobju, saj pomagajo kasneje pri učenju branja in pisanja. Otroci te starosti prav tako uživajo pri risanju na vseh vrstah površin, kot so pločniki, tkanine, papir in ne nazadnje tudi časopis.

Otroci se v tem obdobju tudi učijo posnemati odraslo vedenje. Ure se lahko igrajo učitelja, gasilca, zdravnico ali dela v hiši. Zagotovite deklicam in dečkom obilo oblačil za vloge, kot so klobuki, torbe in čevlji in visoko ogledalo tako, da se lahko gledajo pri obeh vlogah, realnih in namišljenih oseb.

Avtomobili za otroke, tricikli in poganjalčki so izredno priljubljeni v tem obdobju, vendar imejte otroka ves čas pod nadzorom pri uporabi teh igrač. Zanimivi so tudi majhni avtomobili in tovornjaki ter gradbene igrače, še posebej tiste, ki imajo različne možnosti uporabe. Prav tako se še vedno zanimive velike kocke in puzzli.

Dobra izbira so tudi plišaste živali, lutke, kuhinjski aparati in otroška glasba.

Ker v tem obdobju otroci razvijajo motorične sposobnosti potrebujejo prostor za igranje z velikimi žogami, za plezanje na igrače, guganje in vožnjo s triciklom. V tem obdobju priporočamo rednejši obisk za v ta namen prilagojenih igralnic, kjer je igranje na splošno varnejše kot doma.

Na splošno varne igrače

Lesene živali, nizek gugalni konj, velike barvice, krede, preprosta glasbila, preproste uganke in sestavljanke z velikimi kosi, igrače za spoznavanje barv in oblik ter čvrsti avtomobili in jahalne igrače.

Potencialno nevarne igrače

Igrače z ostrimi robovi, igrače, ki se jih da razbiti, igrače z majhnimi deli, igrače s strupenimi barvami, električne igrače, kovinske igrače z robovi, kjer se lahko porežejo, poganjalci in tricikli z višino sedeža nad 30 cm, razne jahalne igrače, če niso na ravni površini, baloni.

Uporabo igrač z baterijami ali akumulatorji je potrebno strogo nadzirati.

Starost 4 do 5 let

Male mišice se v tem obdobju hitro razvijajo. Otroci te starosti lahko upravljajo z visečimi igračkami, prav tako lahko že spretno uporabljajo škarje.

Ne nasilne figurice spodbujajo ustvarjalnost brez nasilnosti. Kolesa s pomožnimi koleščki spodbujajo motoričen razvoj.

Na splošno varne igrače

Igrače navedene s starostni skupini starosti od 2 do 3 let.

Telefoni – igračke, nezlomljive kuhinje, punčke z oblačili (ki se slačijo), veliki gradbeni stroji z enostavnim spenjanjem, tope škarje, enostavne karte, spominske igre, družabne igre, brez električni vlaki, tricikli in poganjalci z nizkim sediščem (uporaba izven cest), vedra, grabljice, lutke za igro, medelirna glina ter plastelin, barvice, vodene barvice ali tempere, zmaji, enostavna glasbila, šotori, magnetofoni, mala športna oprema in podobno.

V tem starostnem obdobju se lahko otroci igrajo tudi z igračami z manjšimi deli, katere pa morajo biti skrbno pregledane za varnost.

Otroci od 4-7 let lahko tudi uporabljajo kolesa z do 20 palčnimi kolesi. Obvezna pa je uporaba čelade.

Potencialno nevarne igrače

Igrače, ki streljajo in ogrožajo oči, razne jahalne igrače, če niso na ravni površini, pikado, tricikli in poganjalci, če jih uporabljajo brez nadzora, polomljene igrače, preveliki in vnetljivi kostumi, kakršna koli pirotehnična oprema, zmaji izdelani iz aluminiziranega poliestrskega filma - ta material privablja strelo,  električna Igrače (razen na baterijski pogon), slabo uravnoteženi trikolesniki, slabo vzdrževana kole ali vožnja kolesa brez nadzora, uporaba kolesa na cesti, uporaba prevelikega kolesa,

Starost 5 do 7 let

Mišične sposobnosti se izboljšujejo in otroci se lahko pričnejo igrati skupinske družabne športne igre s prijatelji iste starosti tudi dlje časa. Pri starosti 5-7 let tudi večina otrok že vozi kolo brez pomožnih koles. Prav tako so že sposobni tudi za njih malo daljšega kolesarjenja.

Na splošno varne igrače

Zmaji, baterijsko gnana vozila in igrače, lutke (gledališke), sestavljanke (50 do 100 kosov), igre, ki potrebujejo tudi nekaj branja, dobro izdelano in lahko orodje, punčke in oprema, seti s preprostimi principi znanosti (magneti, povečevalna stekla ipd), oprema za igranje bank, trgovine, bencinske črpalke, začetni akvariji…

Kolesa s 20 palčnimi kolesi.

Potencialno nevarne igrače

Zmaji izdelani iz aluminiziranega poliestrskega filma - ta material privablja strelo, slabo narejena športna oprema, igrače ki streljajo predmete, ki so lahko nevarni, igrače z glasnim pokom, vsa pirotehnična oprema, električne igrače, ki delujejo na omrežno napetost, pikado brez nadzora odrasle osebe, pokvarjene igrače, vožnja kolesa, rolk, rolerjev brez čelade.

Starost od 8 let dalje do najstništva

Šoloobvezni otroci uživajo v skupnih dejavnostih in skupinskih igrah. Začenjajo razumeti pravila tako, da je igranje iger vse bolj težavno. Skozi družabne igre se učijo matematike, pridobivajo spretnosti in izkušnje za reševanje problemov. Za starejše otroke je čas igranje pobeg od šole in čas za sprostite. Za njih Izberite igrače in igre, ki so zahtevne vendar so obenem tudi zabavne. Otroci te starosti potrebujejo različne igrače vse od punčk, vlaki, družabnih iger do znanstvenih pripomočkov.

Otroci v tem starostnem obdobju že kažejo interese npr. v umetnosti, obrti, gradnji, znanost… Šoloobvezni otroci imajo tudi radi aktivnosti, ki pripeljejo do »pravih izdelkov« kot so nakit, pobarvane ali poslikane majice, ustvarjalne torbe…

Ena presenetljiva značilnost šoloobveznih otrok je njihova povečana telesna koordinacija in njihov interes za razvoj atletskih sposobnosti. Potrebujejo kolesa, žoge, loparje, skok z vrvjo, ki jih lahko uporabijo v igri.

Iluzornost je zabavna! Lutkovni kostumi in smešne zgodbe so zabavne. Naj jih otroci igrajo. Po 8 letu starosti bo tudi znanost in čarovnija izziv za razmišljanje. Hula obroči in rolerji pa naj bo izziv za razvoj motoričnih sposobnosti. Seveda ne brez čelade!

Na splošno varne igrače

Električne igrače z odobritvijo za uporabo otrok šele potem, ko ste otroku pojasnili, kako mora ravnati pri uporabiti igračo in kako uporabljati električne vtiče in vtičnice, kolesa s 24-palčnimi kolesi za otroke do 10 let, kolesa s 26-palčnimi kolesi za otroke, starejše od 10 let, (otroci naj nosijo kolesarske čelade), rolerji, rolke, itd. pri uporabi ustrezne čelade, ščitnikov za kolena in komolce ter ostala kvalitetna športna oprema, modeli avtomobilov, letal ipd., da se otroci lahko skupaj igrajo, seti za izvajanje varnih kemijskih poskusov in drugih znanstvenih poskusov, družabne igre, nekateri metalci igrač (npr. vakuumske puščice), pikado

Potencialno nevarne igrače

Vsa pirotehnika, orodja z ostrimi robovi, zračne puške…

Splošni napotki

Zavedajte se, da lahko motorične in ostale sposobnosti ter velikost vašega otroka odstopajo od otrok v istem starostnem obdobju. Na podlagi le tega je potrebno tudi igrače, s katerimi se otrok igra prilagoditi na otrokovo rast in sposobnosti.

Informacije na tej strani so namenjene pomoči pri izbiri igrač za otroke in niso nadomestek za medicinsko ali drugo strokovno svetovanje.