Prenosna posteljica je tako rekoč nepogrešljiv del otroške opreme, saj lahko brez težav nadomesti klasično leseno posteljico in nam obenem ponuja še ostale funkcionalnosti v dokaj sprejemljivem cenovnem območju.

Samo za prve mesece

Če vam denarnica to omogoča je za mamico in otroka v prvih mesecih najbolje, če spita v neposredni bližini, vendar spet ne na skupni postelji. Odlična rešitev v tem primeru je posteljica Chicco Next 2 me, ki je zasnovana tako, da se jo lahko višinsko popolnoma prilagodi vaši postelji in se jo tudi povsem približa. Tako otrok lahko spi v svoji posteljici, ki je neposredno povezana z mamo. Ta posteljica ima poleg vseh pozitivnih lastnosti eno negativno in to je, da je uporabna samo do starosti cca 6 mesecev.

»Klasična« prenosna posteljica z zlaganjem na dežnik

V to kategorijo pa lahko uvrstimo malone vse ostale prenosne posteljice razen nekaterih izjem. Osnovna in vsem enaka lastnost je zlaganje. Zahvaljujoč zlaganju na dežnik zložena prenosna posteljica zavzame malo prostora in jo lahko spravljeno v priloženo torbo  vzamete vsepovsod s seboj. Vse imajo priloženo tudi osnovno vzmetnico, ki je debeline 2-3 cm, katero pa brž dopolnite s klasično vzmetnico na kateri bo otrok doma bolje in udobnejše spal. To vzmetnico sicer ne boste prenašali okoli, a vsekakor je nuja, če otrok v prenosni posteljici spi tudi doma.

Je pa prenosna posteljica v letih obstoja precej napredovala in vam sedaj kar nekaj njih ponuja še mnogo več kot le prostor za spanje. Prva dobra rešitev je priročna previjalna mizica, ki omogoča previjanje otroka na posteljici. Poleg so ponavadi tudi priročna odlagalna mesta za potrebščine pri previjanju kot so kreme, puder… Zelo zanimiva in dobrodošla rešitev je tudi nivo za spanje otroka v prvih mesecih na vrhu posteljice. Tako se mamici ni potrebno vsakokrat sklanjati k dnu posteljice.

Vrtiljak z igračami na loku ali morebitni strehici pa zamoti otroka pred in po spanju. Mamica si lahko zaradi njega vzame daljši počitek, ki je v prvih mesecih še kako dobrodošel. Priročna lastnost pa je tudi odpiranje stranice zaradi katere se otrok v posteljici bolje počuti, saj lahko kasneje sam spleza v njo ali iz nje.

Prenosna posteljica pa je uporabna tudi kot stajica oz. jo lahko uporabite tudi tako, da se otrok v njej varno igra medtem, ko mamica pripravlja kosilo.

Je pa tudi res, da imajo prenosne posteljice nekatere pomanjkljivosti glede na klasične lesene posteljice. Prva je, da zaradi sistema zlaganja posteljica ne more imeti tako zračnega dna, kot ga ima lesena posteljica z letvenim dnom, druga pa je, da ne deluje tako kompaktno kot lesena a vam zagotavljamo, da je to samo vizualno in ne vpliva na varnost vašega otroka. Ravno iz tega razloga imajo nekateri proizvajalci v ponudbi prenosne posteljice, ki se zlagajo na knjigo ali na kakšen drug način, a se po prodaji nikakor ne morejo kosati s klasičnimi. Prenosna posteljica z zlaganjem na dežnik je enostavno preveč uporabna, da bi se prepustila novim idejam.