Zima prihaja in s tem tudi čas, ko se bomo več časa zadrževali v toplih prostorih. Še posebej to čaka vse tiste starše, ki bodo v hladnejših dnevih dobili novega člana v družini. Vendar tudi vam kljub temu ni potrebno ostati samo na toplem. Z našimi nasveti se boste z veseljem in brez skrbi podali na svež zimski sprehod, saj boste vedeli, da je vaš otrok na varnem in mu je prav tako lepo godi kot vam. V nadaljevanju vam podajamo nekaj nasvetov, kako lahko zaščitite vašega otroka pred mrazom!

Zima in novorojenček                      

Veliko izmed nas ima otroke rojene v zimskih mesecih in ti smo se že ubadali z vprašanjem, kako z njimi iti skozi zimski čas. Zagotovo se bo tudi v prihajajoči zimi rodilo kar nekaj otrok, zato starši teh otrok prav gotovo že razmišljate kako boste otroka zaščitili pred mrazom, ki prihaja. Preberite naslednje vrstice in upamo, da vam bo malce lažje.

Vsi starši, tudi bodoči, smo namreč poučeni in vemo, da je mraz lahko zelo nevaren za novorojenčke, ker so le ti občutljivi na velika temperaturna nihanja, saj dojenčkovo telo še ni sposobno regulirati temperaturo. Manj pa nas je samozavestnih do te mere, da tudi v hladnejših dneh z otrokom na prostem preživimo lepši del dneva.

Hladnejši dnevi namreč še ne pomenijo, da pozimi ne smemo zapustiti doma in se odreči sproščujočim sprehodom na svežem zraku. Zavedajte se, da so za otroke težavne temperaturne spremembe in niti ne nižje temperature kot same. Zato razmislite kdaj bi otroka peljali ven tako, da boste lahko z njim nekaj časa uživali zunaj in se potem vrnili v varno in toplo zavetje doma.

Predlagamo, da otroka oblečete v topla bombažna in volnena oblačila, saj ta dva naravna materiala lepo odvajata vlago, če bi se otrok potil in obenem ga toplo grejeta. Umetni materiali, ki ne dihajo s kožo ga lahko pregrejejo in spotijo, kar v takih razmerah ni zdravo. Poskrbite tudi, da ima dojenček pokrito glavico ter predvsem tudi ušesa. Človek brez pokrivala izgubi 30% telesne temperature preko izpostavljene glave in pri otrocih ni nič drugače.

Ko ste na zraku je normalno, da so dojenčkove roke in noge mrzle na otip, zato to ni pokazatelj ali otroka zebe.

Novorojenčke je mogoče zaščiti pred mrazom z raznimi dodatki, ki so lahko hkrati tudi modni, živahnih barvnih kombinacij, udobni, funkcionalni in lahko prinesejo tudi nekaj unikatnosti vašemu vozičku. Da bo vašemu otroku toplo lahko poskrbite z dodatki opisanimi spodaj.

Splošno pravilo je tudi, da otroci potrebujejo en sloj oblačila več, kot ga imamo oblečeni sami.

Sprehod po svežem zraku v zimskem času je mogoč, če uporabljate zimske vreče, prevleke ali tople odejice. Zimske vreče so večinoma primerne tako za košaro, lupinico kot tudi športni del vozička.

Zimske vreče in prevleke za noge

Osnovna razlika med zimskimi vrečami in prevlekami za noge je ta, da je otrok z zimsko vrečo zaščiten okoli celega telesa, s prevleko pa se ga dodatno zaščiti pred mrazom in vetrom le na zgornji strani. Spodnji del telesa je tako bolj izpostavljen, če otroka dodatno ne zaščitimo z odejo ali čim drugim. Poleg tega je otrok ponavadi nameščen »globlje« v zimski vreči kot v prevleki in je s tem zaščiteno celo telo otroka in ne samo spodnje okončine.

Prevleke za noge so pri veliko blagovnih znamkah že sestavni del otroškega vozička, posledično jih je večina namenjena točno določenim blagovnim znamkam in jih praviloma ni mogoče namestiti na ostale vozičke.

Nasprotno zimske vreče praviloma niso nikoli priložene vozičku in so večinoma univerzalne in jih je mogoče namestiti na večino vozičkov.

Na voljo imate kar nekaj modelov zimskih vreč kot

Klasične zimske vreče, ki otroku odlično zaščitijo telo, glava pa s to zimsko vrečo ostane nezaščitena. Te zimske vreče priporočamo za otroke starejše od 6 mesecev dalje.
Zimske vreče s kapuco, ki zaradi popolne zaščite omogočajo tudi enostavno nošenje otroka. Največkrat je notranjost takih zimskih vreč iz mehkega in udobnega flisa. Primerne so za otroke do 6 meseca starosti.
Kombinirane univerzalne zimske vreče ( 2 vreči v 1 ) , ki jih lahko uporabljate ločeno ali skupaj odvisno od letnega časa in temperature

Odejice

Otroka lahko pokrijete z odejicami tako iz iz volne ali flisa, saj oboje dojenčku nudita dovolj toplote, vendar je volna naraven material, ki bistveno boljše diha s kožo kot flis. Priporočamo pa vam, da izberete tako, ki je pralna v pralnem stroju.

V naši ponudbi pa lahko izberete tudi med takimi, ki so lahko tako zimska vreča ali odeja. V tem primeru ste vedno pripravljeni na vse razmere in dojenčka glede na letni čas in razmere po potrebi odkrijete ali pokrijete.

Dežne prevleke

V zimskem času je lahko tudi obilo oblačnega vremena in padavin, zato nikakor ne pozabite dežnih prevlek. Pred nakupom vozička preverite ali je dežna prevleka sestavni del vozička. Pri večini vozičkov je dežna prevleka največkrat že priložena, vendar le za voziček. Za zaščito košare ali avtosedeža boste morali dežno prevleko dokupiti.