Prihaja otrok... Kaj potrebujem...?

Kakšne pripomočke in opremo potrebuje otrok v prvem letu življenja? Po nasvetih in mnenjih staršev je tu seznam najbolj priljubljenih stvari, oblačil in dodatkov, ki vam bodo zagotovo pomagali pri skrbi za vašega otroka do 1 leta starosti.

Otroška oblačila

Oblačila so prav gotovo prva stvar, ki jo potrebujete za vašega otroka. Oblačila so ponavadi označena s starostnim obdobjem otroka in sicer od rojstva dalje, 3+ mesecev, 6+ mesecev, 9+ mesecev in 12+ mesecev. Nekateri novorojenčki niti ne potrebujejo velikosti 0+ mesecev, saj se rodijo nekoliko večji in s tem je za njih že pri rojstvu primerna skupina oblačil 3+ mesecev. Otroci tudi zelo hitro rastejo zato imejte vedno pripravljena oblačila naslednje skupine.

Otroci se ne morejo še tako prilagajati temperaturnim spremembam kot odrasli zato morate sami paziti, da jim ni prevroče ali premrzlo. Vendar vam znajo tudi novorojenčki na nek način signalizirati kdaj jim je prevroče ali premrzlo. To lahko preberete v našem blogu »Neverjetna dejstva o novorojenčkih« Splošno pa je znano, da otroci potrebujejo en sloj oblačil več, kot jih imamo sami, da nam je udobno!

Potrebujete oblačila predvsem za vsakdanjo rabo, ki naj bodo udobna in enostavna. Kupite mehka, prostorna in trpežna oblačila, saj bo potrebno pogosto pranje. Pri pranju uporabite nežen in dojenčku prijazen detergent, da preprečite draženje kože.

Spodaj je seznam najpotrebnejših ali kar obveznih oblačil s predlagano količino za posamezno skupino po tromesečjih.

Enodelna oblačila (5-7 kos).

Bodi je najbolj uporabno oblačilo za vašega otroka na začetku. Primeren je tako za spanje kot za igranje, še posebno, ker vaš otrok toliko spi. Predlagamo, da kupite take, ki se v celoti odprejo (tudi vso pot po nogi). Tako lahko dojenčka preoblečete brez vlečenja oblačila preko glave, saj to dojenčke zelo moti. Preverite tudi, da se bodi tudi enostavno odpira za menjavo pleničke, saj boste to počeli pogosto.

Majice (5-7 kos). 

Kupite majice, ki imajo večjo odprtino za glavo ali pa se da vratni del odpeti. Mnogi starši pa imajo celo rajši take, ki je jih da preko trebuščka na hrbet in se jih tam spne.

Hlače (5-7 kos). 

Kupite hlače, ki so vsaj delno raztegljive, da bodo udobne otroku tudi, ko plenička in otrok malce zrasteta.

Zunanja oblačila (5 kos). 

Jopice, Flis jakne, trenirke… Naj se zapenjajo enostavno in tudi te naj imajo večjo vratno odprtino. Zunanja oblačila naj bodo primerna letnemu času in dovolj prostorna in udobna, da otrok ne bo tečen.

Pižame (3-5 kos). 

Pižame naj bodo preproste in varne. Naj vam ne bo pomemben videz temveč uporabnost za vas in udobnost za otroka. Razmislite, kaj vam bo najbolj preprosto, ko boste sredi noči morali zamenjati umazano plenico.

Predlagamo, da tu kupujete večje številke.

Kape in rokavice. 

Kapa naj v hladnejših dneh pokrije ušeska, saj so le ti zelo občutljivi. V poletnih dneh pa otrokovo glavo zaščitite pred soncem.

Nikar ne kupujte rokavičk s prstki naj bodo še tako lepe, saj jih ne boste mogli natakniti. Kupite rokavice, ki so kot "žepek" z elastiko na koncu, s katerimi boste zajeli celotno rokico.

Nogavice. 

Potrebovali boste veliko nogavic za znotraj in nekaj debelejših in večjih, ki jih boste uporabili namesto obutve preko spodnjih nogavic. Imejte tudi take z nedrsečim podplatom za čas, ko otrok že shodi.

Obutev. 

Najverjetneje v prvem letu sploh ne boste potrebovali obutve za otroka. Nekateri zdravniki celo svetujejo, da otroka obujete šele, ko že dobro hodi.

Ko pride čas za nakup obutve le to kupite v specializiranih otroških trgovinah. Skupaj s prodajalko preverite katera obutev je najbolj primerna za vašega otroka. Podplat naj bo anatomsko oblikovan.

Izogibajte se vsakršnim oblačilom z vrvicami, saj je to lahko nevarno za zadušitev ali druge poškodbe!

Otroška oprema

Previjalna torba

vam bo pomagala ostati organizirano in pripravljeno na vse situacije. Nekateri starši uporabljajo klasične torbe ali celo nahrbtnik kot nadomestek, a previjalna torba ima predelke in pripomočke, ki so namenjeni tako hrani kot začasnemu shranjevanju umazanih plenic (po potrebi). Tako boste dosegli, da boste vedno prepričani, da imate za otroka vse potrebno s sabo in je tudi čisto, ko boste le to potrebovali.

V naši ponudbi najdete raznolike previjalne torbe. Nekatere med njimi so tudi modne in jih lahko potem, ko jih ne potrebujete več mamice uporabijo tudi v druge namene.

Otroška banjica.

Nekateri starši pravijo, da je ne potrebujejo, saj otroka umijejo v odrasli kadi ali v umivalniku. Vendar je življenje z banjico lahko veliko lepše in udobno z njo. Večina otroških banjic je zasnovana tako, da ima dva položaja in sicer od rojstva do starosti 6 mesecev in od 6 mesecev do starosti 12 mesecev. Za tiste, ki pa nimate prostora v kopalnici pa so na voljo tudi zložljive banjice. Nekatere so opremljene tudi z indikatorji, ki vam signalizirajo, kdaj je temperatura vode primerna za kopanje otroka.

Kengurujček in / ali nahrbtnik.

V njem lahko enostavno in varno prenašate otroka, ki pa se v njem tudi dobro počuti. Nahrbtniki so primerni šele, ko lahko vaš otrok dlje časa samostojno drži glavo pokonci. Navadno je to po nekje 6 mesecih starosti.

Prenosna posteljica ali stajica.

Vedno vam bo prišla prav, če boste šli na obisk starih staršev ali na dopust. Uporaba je varna in tudi udobna. Otroka boste lahko v njej tudi pustili, ko boste npr. pripravljali kosilo, le imejte ga na očeh.

Vse potrebno za otroka, če se le da, pripravite že pred rojstvom otroka in se s tem izognite stresu ob iskanju oblačil in opreme z otrokom! 

Otroški voziček in zimska vreča.

Otroški voziček je lahko v kompletu z avtosedežem in košaro ali pa samo kot voziček, ki je primeren za uporabo od rojstva dalje. Naša priporočila kako izbrati voziček lahko preverite v blogu »Kako izbrati voziček?«. Predlagamo, da kupite tudi zimsko vrečo za voziček, ki bo vašega otroka zavarovala in grela tudi v najbolj mrzlih dneh.

Avtosedež.

Za varen transport otroka v avtu potrebujete avtosedež. Avtosedež je vez, ki otroka lahko obvaruje pred težjimi poškodbami v primeru trka, zato pred izborom pridobite vse informacije, ki so za vas pomembne. Obstaja tudi že nekaj modelov, kjer lahko IsoFix podstavek uporabite pri več ali vseh skupinah avto sedežev. S podstavkom je uporaba še varnejša in enostavnejša.

Hranjenje

Stekleničke, dude, posodice...

Predlagamo, da kupite vsaj par stekleničk in dud. Predlagamo tudi nakup namenskih posod v katerih boste lahko shranjevali točno odmerjene količine mleka (če ga boste potrebovali). Predlagamo tudi nakup »zbiralnika« za pomivalni stroj, v katerem boste lahko v pomivalnem stroju oprali stekleničke, dude…

Grelnik stekleničk.

Če otroka hranite z umetnim mlekom je grelnik stekleničk idealna rešitev, saj vam ta mleko pogreje na idealno temperaturo za hranjenje.

Aparat za pripravo hrane.

Lahko izbirate med osnovnim tipom priprave ter naprednejšimi tipi aparatov, s katerimi lahko kuhate v pari, sekljate, pripravljate napitke… Ker se s tako pripravo hrane ohranijo minerali, vitamini in ostale »dobre« stvari v hrani vam nakup aparata priporočamo

Nepremočljive podlage. Le te vam bodo prišle prav za zaščito vaše opreme, postelj in podobno pred slinjenjem, morebitnim lulanjem in ostalim.

Plenice

Otrok bo v prvem letu potreboval tudi veliko plenic. Na tržišču imate veliko izbiro kvalitetnih planic. izberite plenice v katerih se vaš otrok počuti dobro in jih dobro prenaša tudi njegova koža. Preskušeno lahko sprememba tipa plenic reši otroka muk zaradi vnete ritke.