Ne skrbite zaradi hladnejšega vremena – za vas smo pripravili nasvete kako ohraniti vašega dojenčka toplega in mu bo obenem udobno. Naj se gibljete zunaj, ste v avtomobilu ali v zaprtih prostorih vam bodo ti nasveti pomagali ohraniti vašega otroka v prijetni klimi to zimo.

V avtu

Razni zimski vložki ali zimske vreče (čeprav imajo luknje za varnostne pasove) niso priporočljivi, saj se taki dodatki lahko stisnejo v morebitni nesreči, kar povečuje nevarnost poškodb za dojenčka. Namesto tega oblačite vašega otroka v več tanjših oblačil (več tanjših oblačil je bistveno boljše kot eno samo debelo oblačilo) in ga potem ko je že privezan pokrijte s toplo odejico. V zelo mrzlih dneh dojenčka oblačite v enodelnega pajaca iz toplih materialov, npr. flisa. Odvisno od vremena, a če je hladno lahko dodate še kakšen bombažni pulover. Ko se avto segreje odstranite odejo, če se vam zdi, da je vašemu dojenčku že dovolj toplo.

Na sprehodu

Svež zrak je pomemben za vašega otroka tudi, če je vreme hladno. Če je vaš otrok rojen na rok in je star vsaj 3 tedne in tehta najmanj 5 kg lahko 15-30 minutni sprehod na svežem zraku dela čudeže. Otroku in mamici. (Če je vaš otrok nedonošenček ali ima zdravstvene težave se o sprehodih v zimskem času posvetujte z vašim pediatrom). Ker otroci bistveno hitreje izgubljajo telesno toploto je preprosto pravilo, da otrok potrebuje vsaj eno plast oblačil več kot mi, povsem na mestu. Torej, če imate vi v majici z dolgimi rokavi ter zimsko jakno, otroku dodajte še topel pulover. Ker je glava zelo izpostavljena in predstavlja skoraj 30% izgub toplote telesa ne pozabite tople kape. Na pozabite niti na topla obuvala. Zimska vreča je super za zimske sprehode, a kot smo napisali zgoraj ni priporočljiva za prevoz otroka v avtosedežu.

Ko bo vaš otrok imel solzne oči in se bo začel pritoževati ima sprehoda dovolj. Nikakor ne dopustite da se otrok podhladi. Prvi znaki so modre ustnice, drgetanje in nenavadno bled nos in ušesa. Ko ste na sprehodu z otrokom bodite vedno v bližini toplega doma, tako da lahko sprehod zaključite praktično takoj, ko ima otrok sprehoda dovolj.

Na snegu

metuljček v sneguZa popolno zaščito  vašega otroka pred snegom boste potrebovali kar nekaj oblačil in dodatkov. Pa še s tem boste težko popolnoma uspešni. Vendar naj to ne prepreči raziskovanja in največjih zimskih užitkov. Otroci bodo nad snegom večinoma navdušeni še predno sploh

shodijo. Pravila za obleko so enaka kot za katero koli hladno vreme, vendar z večjim poudarkom na tem, da otrok ostane suh. Vodotesni in nepremočljivi pajac, škornji, rokavice ter kapa so obvezni del oblačil. Ker pa sonce odlično odbija sončne žarke ne pozabite vzeti še zaščitne kreme ter sončnih očal z zaščito pred UV žarki. Ker so ponavadi otroci nad snegom tako navdušeni, da se ne zavedajo da jih zebe, imejte vi v mislih kdaj boste otroka peljali nazaj v toplo domače okolje.

Bivanje v zaprtih prostorih

Seveda želite, da je vašemu otroku doma toplo, a ne pretiravajte. Idealna temperatura je med 20 in 23 stopinj Celzija. Pravilo ene plasti oblačila več pa velja tudi doma tako da, če ste vi udobno v dveh slojih, vaš dojenček potrebuje tri. Zelo enostavno lahko preverite, če je otroku pretoplo tako, da otroku na trebušček ali hrbet položite dlan. Površina mora biti topla a ne prepotena. Da vašemu otroku ni prevroče je še posebej pomembno ponoči, saj le to poveča nevarnost zadušitve med spanjem (SIDS). Najbolje je, da otrok spi v vreči, ki mu sega do podpazduhe in ni pokrit z odejo, ki si jo lahko potegne čez glavo.  

Znojenje, vlažni lasje, pordela lica in hitro dihanje so znaki pregrevanja tako, da če jih opazite, odstranite plast oblačil. Vendar vam ni treba noro preverjati vsakih pet minut. Če dojenček trdno spi in je temperatura nastavljena na ustrezno območje je dojenčku verjetno ravno prav.