Imate občutek, da vaš otrok premalo spi? Da se zbuja prepogosto in da ste zaradi tega utrujeni? Spodaj so po starostnih obdobjih prikazane približne potrebe vašega otroka po spanju.

Starost 1-4 tedne: 15-16 ur spanja na dan

Novorojenčki spijo tipično nekje od 15-18 ur dnevno. Novorojenčki skoraj vedno spijo v krajših intervalih dolgih od dve do štiri ure. Prezgodaj rojeni dojenčki ponavadi spijo dlje kot tisti, ki so rojeni na rok ali zamujajo.

Ker vorojenčki še nimajo biološke ure njihov ritem spanja ni povezan z dnevno/nočnim ciklom. Pravzaprav novorojenčki še nimajo nobenega vzorca spanja.

Starost 1-4 mesece: 14-15 ur spanja na dan

Pri 6 tednih starosti se spanje otroka umiri in pričnejo se pojavljati vzorci njegovega spanja. Daljši intervali spanja v tej starosti ponavadi trajajo do 6 ur. V tem obdobju se tudi začne pojavljati vzorec zaspanosti zvečer. Otrok se že zaveda dnevno/nočnega cikla.

Starost 4-12 mesecev: 14-15 ur spanja na dan

Čeprav je 15 ur spanja na dan idealno v tem starostnem obdobju večina otrok starosti 11 mesecev spi samo še 12 ur na dan. V tem starostnem obdobju je najbolj pomembna vzpostavitev rednih navad spanja, ker v tem starostnem obdobju otrok postane veliko bolj družaben, raziskovalen in veliko bolj sprejema okolico. V tem obdobju otrok tudi prilagodi svoje spanje »odraslim«.

Otrok do starosti 6 mesecev običajno spi v treh dnevnih intervalih, po 6 mesecih pa običajno spi samo še dvakrat dnevno, saj je v tem obdobju otrok tudi že sposoben redno prespati celo noč. Dopoldansko spanje je običajno nekje ob 9 uri in traja eno uro. Od 12 - 14 ure otrok zaspi drugič, spi pa od ene do dveh ur. Tretjič pa otrok zaspi nekje med 15 – 17 uro, kjer lahko dolžina spanja precej niha.

Starost 1-3 let: 12-14 ur spanja na dan

Ko otrok dopolni 18-21 mesecev ponavadi opusti dopoldansko ter popoldansko spanje in spi samo še enkrat podnevi. Ne glede na to, da otroci potrebujejo še 14 ur spanja na dan otroci v tem obdobju skupaj spijo samo še 10 ur dnevno.

Večina otrok starosti 21-36 mesecev še vedno potrebuje opoldansko spanje, ki lahko traja od ene ure pa vse tja do tri ure in pol. Zvečer gre otrok ponavadi spat med 19. In 21. uro, vstane pa med 6. In 8 uro.

Starost 3-6 let: 10-12 ur spanja na dan

Otroci te starosti ponavadi zaspijo med 19. In 21. uro, vstanejo pa med 6. In 8 uro skoraj identično kot so to počeli ko so bili mlajši. Pri treh letih še večina otrok zgodaj popoldan še malo spi. Pri petih letih pa večina že opusti popoldansko spanje.

Kot lahko opazite vaš otrok potrebuje kar precej ur spanja na dan, zato ga navadite spalnih navad, saj bo tako vaš otrok bolj sproščen in umirjen, poleg tega pa bo le tako pripravljen na vsakodnevna nova doživetja in odkrivanja.  Zavedajte se tudi, da je otrok tudi precej hitreje utrujen kot vi, zato svoje aktivnosti prilagodite zmožnostim vašega otroka.