Ameriška 3D računalniško animirana glasbena fantastična komedija Ledeno kraljestvo (ang. Frozen) je 53 animirani film v seriji »Animiranih Disneyjevih klasik«. Disneyev film iz leta 2013 se zgleduje po bajki Hansa Christiana Andersona Ledena kraljica in daje močan poudarek na čarovnijo. Film je osvojil veliko dragocenih nagrad, med katerimi so najprestižnejše: Zlati globus za najboljši animirani film, dva Oskarja – za najboljši animirani film in za najboljšo pesem »Let it go«, pet nagrad Annie Award, nagrado BAFTA za najboljši animirani film, dve nagradi filmskih kritikov za najboljši animirani film in najboljšo originalno pesem ter dva Grammija. V filmu so prikazani norveški kulturni običaji, ki so del skandinavske kulture. Kot velika večina Disneyjevih animiranih filmov je tudi Ledeno kraljestvo sinhronizirano v 41 svetovnih jezikov.

Ledeno kraljestvo je med pet filmi z največjim zaslužkom na svetu

Animirani film Ledeno kraljestvo je zaradi ogromne gledanosti po vsem svetu med 5 filmi z največjim zaslužkom, ki je pri risanki Frozen ocenjen na 1,3 milijarde dolarjev.

Spoznajte moč prave sestrske in romantične ljubezni

Snežna avantura se vrti okoli princesk skandinavskega kraljestva Arandelle. Sestri sta bili od vekomaj najboljši prijateljici, kateri sta imeli najraje igro s snegom. Starejša sestra je imela nadnaravno moč, ki ji je omogočala ustvarjanje snega in ledu. Elsa je lahko za svojo mlajšo sestrico vedno ustvarila stvari iz snega in leda, kot so dvorci in sneženi možje. Nekega dne pa je zaradi nepazljivosti pri igri Elsa skoraj ubila svojo sestrico Anno. Starši so zaradi skrbi izolirali sestri, vsaj dokler se Elsa ne bi naučila obvladovati svojih moči. Trolli pa so mlajši sestri Anni izbrisali spomin na to, da ima Elsa nadnaravne moči.

Leta so minevala in sestri sta se ves ta čas zaradi bojazni pred novo poškodbo igrali ločeno. Zaradi tega se je njun odnos ohladil. Situacija v kraljestvu Arandelle pa se je še poslabšala, ko so njuni starši zaradi neurja na morju doživeli brodolom in umrli. Ko je Elsa postala polnoletna so se v kraljestvu začeli pripravljati na njeno kronanje. Na zabavo ob kronanju so bili seveda povabljeni tudi vsi eminentni gostje iz sosednjih kraljestev. Anna je uživala v prisotnosti princa Hansa iz južnega morja, katerega je na ulici spoznala prav na dan kronanja. Anna se je vanj do ušes zaljubila in prepričana je bila, da je to ljubezen njenega življenja. Ko sta skupaj od novo kronane kraljice Else prosila blagoslov za poroko ju je Elsa zavrnila, zaradi česar sta se sestri sprli. Elsa je v besu izgubila kontrolo nad svojimi močmi in jih uporabila ter spremenila celotno kraljestvo v Ledeno kraljestvo.

Ob tem je tudi svojo sestro začarala tako, da ji bo kmalu zaledenelo srce in le dejanje prave ljubezni jo lahko reši gotove smrti. Elsa je nato pobegnila v gorati del ledenega kraljestva, kjer si je zgradila veličasten dvorec iz ledu. Anna je predala oblast princu Hansu in odšla poiskat sestro z namenom, da se pobotata in končata večno zimo v ledenem kraljestvu, kjer bi sicer moralo biti poletje.

Hrabra in neustrašna Anna je na poti na severno goro spoznala dobavitelja ledu Kristoffa in njegovega ljubljenčka, jelena Svena. Kmalu pa so skupaj naleteli še na šaljivega in naivnega snežaka Olafa, ki si neznansko želi doživeti poletje in toplino. Skupaj so našli dvorec princese Else, ki je bila pripravljena spregovoriti s princeso Anno. Ko pa ji je Anna omenila povratek v Arendell je Elsa ponorela in ustvarila ogromno snežno pošast, ki je vse odgnala iz gore.

Anni se je med bežanjem stanje drastično poslabšalo zato je Kristoff odšel v Arendell do princa Hansa v upanju, da lahko z dejanjem resnične ljubezni Anno reši smrti. Hans je v tem času ujel Elso. Ko ga je Kristoff našel in prosil, da poljubi Anno in jo reši zagotove smrti ga je zavrnil in mu povedal, da je njegov namen samo prevzetje prestola. Uprizoril je njeno smrt in želel ubiti še Elso zaradi izdaje, a Elsa je v tem času ušla iz njegove ječe. Olaf je našel Anno in jo poskušal na vsak način ogreti. Spoznal je, da Anno lahko reši le Kristoff. Med vsesplošnim kaosom je Kristoff le našel Anno.

Kristoff je objemal Anno in jo poskušal ogreti, ko je Hans prijel meč, da ubije Elso. Ko je Anna to videla se je iztrgala iz objema Kristoffa, da bi rešila sestro, a je ob tem zaledenela. Elsa je žalostna v joku objela svojo zaledenelo sestro Ano in ta se je začela otapljati – Annina odločitev, da se žrtvuje za svojo sestro je bilo dejanje prave ljubezni, ki je preklicalo prekletstvo. Elsa pa je spoznala, da je ljubezen ključ do nadzora svojih moči in otopila je celotno ledeno kraljestvo.

Elsa je Hansa nagnala iz kraljestva, Kristoff in Anna pa sta postala par. Olafu pa je Elsa ustvarila oblak z večnim snegom da se navihan snežak nikoli ne stopi. Sestri pa si na koncu obljubita večno prijateljstvo.

Razveselite otroke z junaki iz ledenega kraljestva

Podarite otroku darilo z motivom iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. Naša izbira je resnično velika. Preverite jo!