Maša in medved (v originalu Rusko: Маша и Медведь) je animirana TV serija, ki je bila prvič predvajana leta 2009 na TV kanalu Russia and Carousel. Avtor te izredno uspešne risanke je Oleg Kuzovkov. Do sedaj je risanka Maša in medved dobila 52 epizod. Posamezna epizoda pa ima dolžino 7 minut. Leta 2015 pa ji je uspelo prodreti še na ameriška tla. Maša in medved ves ta čas podira vse pred sabo. Sinhronizirana je že v mnogo svetovnih jezikov, med drugimi tudi v slovenščino.

MašaMaša je v risanki prikazana kot srečna, prijazna in nagajiva deklica, ki ves dan nagaja medvedu, ki v risanki ponazarja očeta in rešuje Mašo iz njenih težav in odpravlja posledice njene navihanosti. Medved je upokojeni cirkusant, ki poskuša Mašo obvarovati težav, a se največkrat to konča z nenamernimi vragolijami Maše. V risanki govorijo le Maša, njena sestrična ter dedek mraz. Vsi ostali liki v risanki se sporazumevajo z zvoki ali pantomimo. V risanki je prisotna tudi odlična orkestralna glasba, ki zelo dobro popolni dogajanje v risanki. 

Najbolj predvajana in gledana je epizoda »Recept za katastrofo!«, katera ima do sedaj na omrežju YouTube več kot 888 milijonov ogledov. To epizodo postavlja med 20 najbolj gledanih videoposnetkov na omrežju YouTube. Vse epizode Maša in medved pa imajo skupno na YouTubu že več kot 4 milijarde ogledov. Ni čudno, da Mašo pozna že skoraj ves svet. Animirana serija Maša in medved je leta 2015 osvojila nagrado za kreativnost na prireditvi »Kidscreen Summit«

Animirana serija Maša in medved izhaja iz ruske ljudske pravljice o majhni deklici in medvedu. V pravljici se je mala deklica, ki je šla s prijatelji v gozd nabirati gobe in brusnice, izgubila. Ker ni mogla priklicati prijateljev je poskušala najti izhod iz gozda.  Naletela je na kočo, v kateri je prebival medved, katerega pa takrat ni bilo doma. Maša se je odločila počakati, da se lastnik vrne. Ob vrnitvi Maše medved ni več izpustil in je morala skrbeti za kočo, mu prati in kuhati. Medveda je Maša prosila, da jo spusti, da se lahko vrne k dedku in babici, katera sta skrbela zanjo. Ker medved tega ne dovoli ga je Maša prosila, če je lahko vsaj toliko dober in on odnese pito njenim starim staršem. Medved se je strinjal. Maša je spekla pito in jo dala v košaro. V košaro pa se je skrila tudi samo in medved jo je nevede vrnil domov. Dedek in babica sta bila presrečna, ko sta znova videla njuno Mašo. Zato je tudi Maša v risanki oblečena v tradicionalna ruska oblačila in nosi ruto kot »babuška«.

Glavni junaki animirane serije Maša in medved

  • mašaMaša je mala navihana deklica stara 3 leta, katera je ves čas nasmejana in pripravljena na nove dogodivščine. Prav na vsakem obisku medvedu zagode, a presenetljivo je, da je medved včasih na koncu celo zadovoljen in vesel.
  • Medved v seriji nadomešča očeta Maše. Staršev Maše tako v seriji ni. Medved je upokojen cirkusant in kot tak zelo spreten. Spretnosti mu pridejo zelo prav tudi, ko rešuje Mašo iz zagat in lovi razne predmete, ki  »bežijo« pred Mašo.
  • V medvedko je zagledan medved, ki se v njeni bližini obnaša kot najstnik. Medved mora za njeno naklonjenost tekmovati z drugimi medvedi v gozdu in včasih so situacije zelo zanimive.
  • Mašini prijatelji so kuža, koza, pujsek in samo v eni epizodi piščančki. Živijo izven koče in se vsakič, ko maša pride iz koče, brž poskrijejo. Pujska ima Maša največkrat za dojenčka s katerim se igra.
  • Divje živali (samo po imenu) so dva volkova, zajec, veverice, ježki. Z nekaterimi se Maša redno igra. Volkova živita v zapuščenem ambulantnem vozilu in pomagata ostalim prebivalcem v primeru potreb po medicinski oskrbi.
  • V risanki Maša in medved pa nastopajo še Mašina sestra Daša, Panda, Tiger, črni medved, pingvin in Dedek mraz.

Zakaj pa je risanka Maša in medved tako uspešna. Otroci se z lahkoto poistovetijo z Mašo in jih risanka enostavno potegne v dogajanje. Otroci so sposobni več ur pozorno spremljati risanko brez, da bi se je naveličali. Risanka ne vsebuje nikakršnih motečih elementov, kot so nasilje ali nespodobno izražanje, nasprotno otroka na mamljiv način predstavijo človeške vrednote in jih uči spoštljivega odnosa ter strpnosti. Zaradi tega tudi starši nimamo nič proti, če jo naši otroci gledajo malce več.

Zaradi tega animirana serija Maša in medved od predstavitve leta 2009 dalje podira vse rekorde. Otroci pa si poleg risanke želijo svoje junake tudi otipati, iti z njimi spat in podobno. Tako v zadnjih mesecih trg preplavljajo licenčni izdelki z motivi iz risanke. Ker sodelujemo z vodilnimi zahodnimi distributerji v naši ponudbi lahko med prvimi dobite najnovejše izdelke Maša in medved.  Preverite našo veliko ponudbo licenčnih izdelkov Maša in medved.

Najbolj gledana epizoda na omrežju YouTube: