Šolsko leto se še ni niti zaključilo in se že pojavljajo nove kolekcije šolskih torb, peresnic ter ostalih šolskih pripomočkov za naslednje šolsko leto. Na trgu vsako leto ob tem času najdemo ogromno šolskih torb in ostalih potrebščin med katerimi se starši včasih že stežka znajdemo. Najtežja je seveda odločitev katera šolska torba je najbolj primerna za našega otroka.

Za starše prvošolčkov in njihove otroke bo iskanje torbe in potrebščin lahko posebno doživetje, saj se bodo prvič srečali z dilemami in izzivom, kaj kupiti otroku.

Nekateri izmed staršev želijo nakupiti šolske potrebščine čim prej, da se izognejo gnečam, drugi spet čakamo do zadnjih dni, preden se odpravimo po nakupih. Vsekakor pa imamo starši večjo izbiro sedaj, kot pa konec meseca avgusta. Predvsem se s tem tudi izognemo razočaranju otroka, če bi torba z motivom, ki si ga želi pošla.

Najprej si poglejmo kaj potrebujete. Preberite si naslednje nasvete in mogoče vam bomo malce zmanjšali dilemo in se boste lažje odločili kaj je dobro za vašega otroka.

Šolska torba

Vsekakor je torba nepogrešljiva in obenem najbolj pomembna za odhod v šolo. Pri izbiri šolske torbe upoštevajte mnenje in želje vašega otroka, saj jo bo navsezadnje prav on nosil ali vozil v šolo. Hkrati pa imejte obvezno v mislih tudi njihovo zdravje. Pomislite, da je torba pripomoček, ki ga bo uporabljal prav vsak dan šolski dan.

Večina torb ima več odlagalnih mest na zunanji strani in notranjih predelkov. S pravilno razporeditvijo imamo lahko v torbi ogromno stvari oz. ima lahko otrok urejene prav vse potrebščine, ki jih potrebuje v šoli. Tako ima šolska torba večji predelek za zvezke in knjige, predelek za peresnico ter drobnarije in predelek za copate.

Prav tako je večina torb iz vodo odbojnega materiala, ki zaščiti vsebino v mokrih dnevih. Vendar morate vedeti, da torbe niso nepropustne za vodo in bo torba, ki je močneje izpostavljena dežju težko zavarovala njeno vsebino.

Torbe so večinoma opremljene tudi z odsevnimi dodatki, zaradi česar je vaš otrok bolje viden v temi in je s tem na cesti varnejši

Šolska torba - nahrbtnik

Če upoštevamo mnenja pediatrov in ortopedov, naj bi bila šolska torba težka največ 10 do 15% otrokove teže. Da je šolska torba - nahrbtnik udobna in da se pravilno razporedi teža na ramena brez dodatnega napora za vrat in hrbet, mora imeti ojačeno dno in hrbtni del, hkrati pa morajo imeti oblazinjene naramnice širino vsaj 4 cm. Torba se mora tudi pravilno prilegati hrbtu in mora biti na pravilni višini. Torba ne sme sloneti na zadnjici, prav tako pa ne sme biti postavljena previsoko. Nepravilno nošenje šolske torbe lahko sčasoma povzroča bolečine v hrbtu in vratu ter nepravilno držo otroka. Ko izbirate nahrbtnik kot šolsko torbo imejte v mislih tudi, da je vaš šoloobvezen otrok samo otrok na poti odraščanja in da bo v tem obdobju težko sledil vsem obveznostim, ki jim bo izpostavljen in bo zato šolska torba večino časa zelo težka, saj bo v njej praktično vse kar bo otrok v šoli potreboval. Iz lastnih izkušenj lahko potrdimo, da je v takih primerih torba težka še celo za starše, kaj šele za otroka.

Šolska torba - Trolley

Trolley šolske torbe so v zadnjih letih postale pravi hit, saj so odlična alternativa težkim torbam. Trolley otrok enostavno vleče za sabo in s tem se obremenitev otroka izredno zmanjša, s tem pa tudi nevarnosti. Trolley je tako evolucija šolske torbe, saj ponuja vse kar ponujajo klasične šolske torbe (nahrbtniki) s to razliko, da prizanesejo otroku. Tudi trolley ima ojačeno dno ter hrbtišče. Ponavadi imajo trolley-i tudi zelo veliko prostora, načeloma še več kot navadne torbe, saj malo večja teža same torbe zaradi koles ni problem.

Večina trolley torb ima tudi "skrite" naramnice tako, da se jih občasno lahko uporablja tudi kot nahrbtnik. Včasih je potrebno trolley tudi nesti po stopnicah, zato ima v ta namen na zgornjem koncu trolley tudi močan ročaj, ki omogoča varno prenašanje.

Peresnica

Peresnica ja prav tako nepogrešljiv nakup, kupite pa jo lahko v kombinaciji s torbo ali ločeno. Na izbiro imate prazne peresnice -puščice ali polne peresnice.

Polne peresnice vsebujejo, odvisno od nakupa, tudi do 60 kosov šolskih pripomočkov kot so flomastri, barvice, svinčniki, škarje, ravnila, itd... Tako lahko z nakupom polne peresnice skoraj že v celoti pokrijete zahteve po šolskih potrebščinah. Potreben bo dokup samo kakšnega lepila in podobno.

Če pa želite prilagoditi kaj bo imel otrok v peresnici lahko kupite prazno peresnico, ki jo nato napolnite po vaših in otrokovih željah.

Tu potem lahko izbirate med različnimi kombinacijami potrebščin in imate večjo svobodo pri izbiri tipa npr. šilčka, radirke, ravnila. Ločen nakup peresnice ter potrebščin večinoma pomeni dvakratni strošek, kot pri polni peresnici.

Zvezki in mape

Izbira zvezkov in količina je odvisna od tega v kateri razred hodi Vaš otrok. Večina šol že ob koncu starega šolskega leta obvesti kakšne in koliko zvezkov bo otrok potreboval ob pričetku novega šolskega leta. Če tega seznama mogoče niste dobili pa spremljajte objave na spletnih straneh šole, kamor je vaš otrok vpisan.

Ostale šolske potrebščine

Med ostale šolske potrebščine sodijo pisala, likovni,tehnični in geometrijski pribor. Tu je izbira ogromna. Kaj vaš otrok potrebuje vam bo tudi tako kot za zvezke dala seznam šola oz. boste seznam našli n njihovih spletnih straneh. Naše priporočilo je, da za najmlajše ne kupujete dražjih potrebščin, saj bo le te otrok v šoli prvo založil in kje pozabil in potreben bo nakup novih.

Izbira šolskih torb, peresnic in ostalih šolskih potrebščin je na tržišču zelo velika. V naši ponudbi najdete šolske torbe ter peresnice priznane blagovne znamke Target in šolske potrebščine Giotto, Lyra in ostalih po privlačnih cenah. V naši ponudbi pa najdete tudi šolske torbe z iskanimi motivi iz risank Frozen, Maše in Medved, Supermana, Disney Planes in Cas,  z motivi Violette, Spiderman, Ninja turttles, Minionov in še in še… Te šolske potrebščine so namenjene zahodnemu trgu in so tudi zelo kvalitetne.