Ste utrujeni, vam primanjkuje spanca, ste kronično utrujeni? Potem je čas, da korenite spremenite vaše in otrokove navade spanja. Ena najboljših novic je, da otroci redno spreminjajo svoje spalne navade. Če ste ta teden še v območju brez spanja ste lahko naslednji teden že v spalnih nebesih.  Prijateljice na sprehodu, sorodnica ali znanka iz supermarketa vam lahko svetuje, kaj je pomagalo pri njej,  a vaš otrok je identičen in boste morali sami ugotoviti kaj bo pomagalo pri njem. Otroka navadite spati ponoči, saj mama potrebuje nočni spanec, ki telo najbolj odpočije in sprosti.

Spite takrat, ko spi otrok (če le lahko)

Je to vaš prvi otrok? Spanje takrat, ko spi otrok pomaga. Pozabite na gospodinjstvo in zadremajte! Morda zahtevate brezhiben dom zaradi morebitnih obiskov a saj veste, njihove oči bodo uprte samo v vašega prelepega otroka. Pravzaprav pa, a se res hočete družiti z ljudmi, ki vas sodijo po gospodinjstvu in nimajo razumevanja za vas?

Razlika med nočjo in dnevom

Navadite otroka razlik med nočjo in dnevom. Podnevi odgrnite zavese in živite normalno in se ne obremenjujte zaradi hrupa. Ne iščite tišine niti medtem ko otrok spi. V bistvu se bo otrok navadil spanja tudi v hrupnem okolju. Ko pa se otrok zbudi ponoči ne prižigajte luči in se izogibajte prekomernemu igranju ter pogovarjanju z njim in ga položite nazaj v posteljico takoj, ko ga nahranite ali zamenjate plenico. Tako bo otrok spoznaval, da je dan namenjen igranju in noč spanju.

Redna opravila

Nikoli ni prezgodaj, da z otrokom pričnete z rednim opravilom pred spanjem. To je tudi idealen čas za krepitev vezi med mamo in otrokom. Sami boste ugotovili kaj otroku najbolj prija, med predloge pa lahko uvrstimo kopanje, poljubčki, preoblačenje v nežna nočna oblačila, sveža plenička ali nežna uspavanka ali pravljica ter podobno. Karkoli boste počeli naj bo enostavno, pomirjajoče in redno – kmalu bo otrok povezal z obdobjem za spanje.

Zibelka?

otrok joce v zibelkiUspavanje v zibelki je bolj učinkovito kot si mislite. Če si jo le lahko privoščite vam bo zelo pomagala k boljšemu nočnemu spancu v začetnih mesecih. Kasneje ga zibajte čim manj tako, da bo kasneje otrok zaspal sam od sebe. Če z uporabo pretiravate se bo otrok razvadil in učinek bo ravno nasproten. Namesto da bi lahko spali ga boste morali gugati. Počasna prekinitev povezave med zibanjem (ali hranjenjem) bo mamico sčasoma umaknila iz enačbe.

Dojenčki potrebujejo hranjenje tudi ponoči, a preden takoj pri prvem šumu na posteljici vstanete in ga nahranite počakajte trenutek. Mogoče se bo umiril sam. Tako se bo tudi navadil dnevno nočnega cikla in boste sčasoma potrebovali manj nočnih hranjenj ali pa sploh ne.

Upoštevanje teh majhnih nasvetov lahko bistveno pripomore k vašemu boljšemu in daljšemu počitku. Če pa imate vaš predlog ali izkušnjo jo prosim delite z nami in pomagajte še kakšni mamici, da se bolje naspi.