Kožne bolezni so pogoste pri otrocih. K sreči jih večino lahko odpravite brez zdravljenja. Tu pa so naši top nasveti za nego kože vašega dojenčka s katerimi boste lahko katero nevšečnost in bolezen tudi preprečili.

Umivanje

Dojenčkova koža je približno 30% tanjša od naše in tako bistveno bolj občutljiva na kemikalije v milih in drugih izdelkih za nego kože (tudi v izdelkih za otroke). Dojenčkova koža je še posebej občutljiva v prvih mesecih.

Priporočljivo je, da v prvih mesecih dojenčka kopljete le v čisti vodi. V tem času bo dojenčkova koža razvila naravno zaščitno pregrado. Torej, čez mesec ali dva lahko pričnete uporabljati blage izdelke, ki so primerni za otroke. 

Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo sulfate, parabene, ftalate, umetna barvila in parfume. Če o izdelku niste prepričani ali je primeren za uporabo se posvetujte s farmacevtom ali svojim zdravstvenim delavcem.

Če se popkovina še drži dojenčka je dojenčkovo kožo lažje negovati s čisto vodo in gobico.                         

Popkovina

Res je, starši obožujemo vsak delček našega dojenčka. Z dojenčkom pa pride tudi popkovina, ki jo moramo ustrezno negovati in počakati, da se sama odloči in odpade. Med tem procesom bo popkovina spreminjala barvo in nazadnje postala skoraj črna in nato bo sčasoma sama odpadla. Največkrat se to zgodi med petim in petnajstim dnem, vendar to ni pravilo. Četudi se vam zazdi, da je popkovina pripravljena, da odpade je nikoli ne poskušajte odstraniti. Odpasti mora sama!

Popkovina mora ostati suha in čista. Navodila za čiščenje vam bo podala tudi patronažna sestra, ki vas bo obiskala na domu. Pleničko morate obvezno spodvihati pod popkovino, da zmanjšate možnosti okužbe. Nekatere pleničke imajo celo izrez v ta namen.

Znaki okužbe so lahko rdečica, vnetje ali neprijeten vonj.  Če opazite te znake ali imajo kakršne koli druge pomisleke, poiščite zdravniško pomoč

Sonce

Dojenčkova koža je tako občutljiva, da jo najbolje držati izven dosega sončnih žarkov vsaj prvih 6 mesecev. Če se zadržujete zunaj najdite senco za dojenčka in s senčnikom zaščitite dojenčka pred nevarnim soncem.

Kasneje lahko otroku dovolite da se igra na soncu, a obvezno naj ima kapo ali klobuk in oblačila, ki prekrijejo rame. Pri morebitni uporabi krem za sončenje se prepričajte, da so primerne za občutljivo otrokovo kožo. 

Masaža

Otroka ne moti, če ga masiramo. Masaža dojenčka je vedno bolj priljubljen način pomirjanja in krepitev vezi z otrokom. Masaža se uporablja tudi kot pomoč pri različnih pogostih otroških zdravstvenih težavah.

V tujini je ta način sproščanja otroka v velikem porastu in tam imajo tudi že veliko tečajev kako pravilno in udobno masirati dojenčka. Upamo, da se bo kaj takega kmalu širše razvilo tudi pri nas.

Pri morebitni masaži dojenčka obvezno uporabite rastlinska olja, ki so brez barvil in parfumov