Zgodovina blagovne znamke Playmobil

Playmobil je registrirana blagovna znamka nemškega podjetja Geobra Brandstätter GmbH. Prvič jih je zasnoval Hans Beck med leti 1971 in 1974. Beck je usposobljen mizar, ki je imel tudi svoj konjiček, izdelovanje konjiček modelnih letal. Ti izdelki so postali uspešnica pri podjetju Geobra Brandstätter zato je Becka lastnik Horst Brandstätter prosil, da razvije otroške figurice za igro in nastali so prvi izdelki, ki jih sedaj poznamo pod imenom Playmobil. Becka zato ljubkovalno kličejo »oče playmobila«. Zaščitni znak blagovne znamke so 7,5 cm visoke človeške figurice z zaščitnim, prepoznavnim nasmehom. Hans Beck je menil, da figurica, ki je preveč gibljiva v resnici omejuje otroško domišljijo, zato je na podlagi otroških risbic ustvaril figuro višine 7,5 cm. Figura ima proporcionalno veliko glavo, velik nasmeh in je brez nosu. Figurice dam otrokom v roke brez, da bi jim karkoli rekel. Takoj jih sprejmejo in imajo zanje ogromno scenarijev za igro in nikoli se ne naveličajo igre z njimi.

Playmobil izdelki se izdelujejo v namenskih serijah in tudi kot posamezna figura ali set. Za nenehen razvoj novih izdelkov skrbi skupina 50 inženirjev. Zato se modeli dokaj hitro menjajo. Na tržišče prihajajo novi izdelki, stari se opuščajo. Za višanje vrednosti blagovne znamke pa Playmobil včasih izdela zelo omejene serije setov. Zaradi tega se je tudi zelo povečalo število zbirateljev igralnih kompletov Playmobil, enako kot to velja na primer za Lego.

Playmobil je specializiran, če lahko tako rečemo, na starostno skupino otrok med 4 in 12 leti starosti. Odgovorni v Playmobilu namreč smatrajo, da se otroci starejši od 12 let zelo težko igrajo s takšnim tipom igrač, saj jim postanejo nezanimive.

Vse figurice so neimenovane z razlogom, da lahko vsako otrok poimenuje po svojih željah in potrebah. Skoraj pri vseh setih je potrebno še nekaj sestavljanja s strani uporabnika. Navodila za sestavljanje so ilustrativna in jasna zato otrok set oziroma igračo v starostnem obdobju za katerega je set namenjen, brez težav sestavi.

Playmobil je v času obstoja postal globalna blagovna znamka, ki je že zdavnaj prerasla rodno Nemčijo. Po svetu (V EU in latinski Ameriki) ima kar nekaj podjetij licenco za izdelavo njihovih igrač. Od leta 1982 dalje V ZDA so se igrače določen čas delile v verigi McDonald's v obroku za otroke Happy meal. Ker je bilo kar nekaj otrok v ZDA ogroženih zaradi nevarnih majhnih delcev zaradi igrač, ki jih je delil McDonald's so vse umaknili iz obroka. Sicer Playmobil igrače niso bile udeležene v nobenem od teh incidentov, a so se vseeno pri McDonald's odločili, da jih umaknejo.

Igrače oz seti Playmobil se izdelujejo v serijah, ki združujejo določene dejavnosti, poklice ali zanimanja. Naj omenimo vsaj nekaj najbolj prepoznavnih 1.2.3 (za najmlajše), Construction, Farm, Hospital, Pirates, Police, Racing, School, Space, Sports, Top Agents, Transport, Zoo.

Zaradi velikega uspeha je bilo vprašanje samo časa kdaj se bo pojavil tematski park z vsebinami Playmobil in prvega so odprli že v davnih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Od takrat naprej pa jih je zraslo še kar nekaj.Tematski park Playmobil

Zakaj izbrati igračo Playmobil

Igrače Playmobil so odlična izbira za vašega otroka saj jim dolgoletna tradicija in strokovno osebje zadolženo za razvoj zagotavljajo varno igro z nešteto možnostmi domišljijskega razvoja in uporabe. Seti Playmobil med drugim tudi izboljšujejo motorične in tehnične sposobnosti otrok.

Ker so kocke uporabne v daljšem starostnem obdobju otrok tudi ne bodo tako hitro, kot večina igrač, romale v smeti. Otrok bo vsakič, ko jih bo vzel v roke odkril nekaj novega in zanimivejšega. Kocke bodo odraščale z njim.

Eden od razlogov pa je tudi, da Playmobil ponuja tako veliko tematskih sklopov kjer boste brez težav našli kocke, ki bodo zanimive tudi za vašega otroka ali vnuka. Poleg tega pa se tudi cenovno dovolj dostopne.