Kdaj je najbolj primeren čas za prvi sprehod z otrokom v vozičku? V nadaljevanju lahko preberete nekaj mnenj in napotkov, ki so jih z nami delili pediatri. Prvi izhod iz hiše z našim novorojenčkom oz. prvi sprehod z vozičkom je pomemben dogodek za mamo in tudi za novorojenčka, saj je to neke vrste uradni debi otroka v okolju, ki ga bo obdajalo v začetku, če ne že skozi celo življenje.

In kdaj je najbolj primeren čas za prvi sprehod z otrokom v vozičku? To je vprašanje, ki si ga postavlja večina staršev, torej kdaj oziroma po kolikih dneh po prihodu domov je primerno zapustiti varen dom in oditi z otrokom na sprehod. Naše mame in starejše generacije so »morale« čakati, da pretečejo vsaj 2-3 tedni ali celo več od prihoda domov preden naj bi se starši z otrokom odpravili na prvi sprehod.

Kakšno pa je mnenje »danes«?

Danes pediatri svetujejo, da za prvi sprehod, ki pa naj ne bi bil daljši od cca 10-15 minut, starši naj ne bi odlašali predolgo. Tako naj bi že v prvem tednu po prihodu domov skupaj z otrokom raziskovali okolico doma.

Vsekakor je prvi sprehod odvisen tudi od letnega časa v katerem se otrok rodi in seveda od vremenskih razmer v tistem obdobju. Otroci, ki so rojeni v poletnih mesecih lahko popolnoma brez problema že v prvem tednu uživajo v sprehodu. Otroci rojeni v zimskih mesecih pa so včasih »prisiljeni« počakati kak dan več, če vremenske razmere niso najbolj primerne za sprehode.

»Izpostavljanje« otroka na prostem pa vsekakor krepi otrokov imunski sistem, paziti pa je potrebno, da je v hladnejših dnevih otrok ustrezno zaščiten pred mrazov. Vaš otročiček mora biti primerno oblečen in pokrit, če to zahtevajo vremenske razmere. V ta namen je idealna izbira vozička s košaro, ki v poletnih mesecih ponuja senco in prezračevanje, v zimskih mesecih pa zaščito.

Po nekaj mesecih pa je idealen sprehod sredi dopoldneva in sredi popoldneva (izjema so poletni mesecih) med enim in drugim obrokom, ko je otrok sit. Pri dolžini sprehodov velja preprosto pravilo, starejši je otrok, daljši je lahko sprehod. Sama mamica pa bo tudi sama zelo hitro ugotovila kje in koliko časa naj traja sprehod v katerem bo otrok še užival.

Če se vam je ob tem mogoče porodilo vprašanje kakšen otroški voziček bi bil najbolj primeren za vas smo vam pripravili obširen vodič za navodili na kaj paziti pri izbiri otroškega vozička, da bo ustrezal tako vam kot otroku.