Zima je najljubši letni čas za mnoge malčke in tudi za otroke, ki so že malce večji. Za otroke vseh starosti je pozimi kar nekaj zabavnih aktivnosti v katerih lahko sodelujete tudi vi, starši. Pomembno je le, da se pred odhodom ven, na mraz, pa naj bo to sprehod po zimski idili, igranje pred hišo ali odhod na bližnji hrib, dobro organizirate, ustrezno oblečete in zaščitite.

Pomembna je zaščita otroka pred mrazom, soncem i poškodbami

Za nepozabna doživetja vašega otroka na snegu jih snegu primerno zaščitite. Pod to mislimo topla, vodoodporna oblačila i čvrsto obutev: bundo ali še bolje kombinezon, žabice, šal, kapa ter nepremočljive rokavice ter obutev. Pomembno je, da jim je toplo, a spet ne pretoplo. Če so otroci preveč zaviti se bodo težko gibali!

Če planirate dopust na višje ležečih mestih imejte na umu, da otroci potrebujejo več časa za privajanje na višjo nadmorsko višino, kjer je kisik nekoliko redkejši. Če s sabo peljete novorojenčka izberite dopustovanje na nižje ležečih predelih, če se le da pod 1.000 m.n.v. Če pa dopustujete z večjimi otroci greste lahko brez težav tudi na višje ležeča letovišča. Nikakor pa ne pozabite zaščititi nežne otroške kože pred soncem z zaščitnimi kremami visokega faktorja, da ne pride do opeklin. Odveč pa niso niti sončna očala ali pa smučarska očala.

Aktivnosti na snegu za najmlajše

Predlagamo, da pred odhodom na letovanje v planine preverite ali imajo posebne proge za sankanje in smučanje najmlajših, če imajo šolo smučanja in ali imajo mogoče organizirano čuvanje mlajših otrok in prostor za igranje otrok v primeru slabega vremena. Otroci vseeno ne morejo celega dneva preživeti zunaj!

Čarobni zimski svet za novorojenčke

Sankanje je ponavadi prvi zimski šport s katerim se spoznajo otroci. Ko lahko otrok samostojno stabilno stoji lahko tudi že sam prvič zapelje sani in samostojno sodeluje v zimskih radostih na snega, seveda z vašo pomočjo. Za spoznavanje z novimi doživljaji ga najprej počasi vlecite na saneh po ravnini proč od vrveža.

Ker otroci še niso sposobni regulirati temperature kot odrasli pazite, da se otrok ne podhladi. Za manjše otroke je pol ure izpostavljenosti mrzlemu, ostremu zraku dovolj. Po tem naj se otrok dovolj ogreje v toplem prostoru, preden greste z njim spet ven.

Nikakor pa ne počnite neumnosti, kot jih vidimo ponekod na smučišču in ne smučajte z otrokom v nahrbtniku. Otrok je neaktiven in se lahko podhladi, v primeru padca pa se lahko otrok in tudi vi težje poškoduje.

Kako pa lahko uživajo mali raziskovalci, ki že hodijo?

Malčki zelo uživajo na snegu, ne glede na to, da njihov notranji mehanizem za regulacijo temperature do dveh let starosti še ne dela najbolje. Najpomembneje je da so v gibanju, saj se lahko ob stanju na mestu hitro ohladijo in jih prične zebsti. Ker pa jim je zanimivo odkrivati nove stvari vam jih ne bo težko ohraniti v gibanju. Skupaj se sankajte, izdelajte snežaka, rišite po snegu, delajte snežne kepe in se kepajte. Lahko pa tudi s telesom in rokami narišete metuljčka v snegu ali pa napravite odtis nog v snegu in potem vsi skupaj hodite naprej in nazaj po istih stopinjah. Ob tem otrok trenira vzdrževanje ravnotežja, še posebej, če je otrok pred kratkim shodil.

Kako naj odkrivajo zimski svet otroci starejši od dveh let

Otroci starosti nad 2 let lahko že poskusijo stopiti na mini smuči. Seveda se bo dogajalo, da bodo otroci zaradi gravitacije večkrat pristali na zadnjici, zato jim maksimalno pomagajte pri prvih korakih, če lahko tako rečemo, na smučeh. Teren za učenje mora biti položen in gibanje upočasnjeno. Otroci v tem starostnem obdobju pridobijo veliko izkušenj in znanja za odlično manevriranje na smučeh v prihodnosti. Smučanje in dvig na nazaj na začetek proge zaradi oteženega gibanja v opremi po snegu optimalno razvija njihove mišice, zvišuje bitje srca in čisti dihalne poti.

Starejši otroci bodo tudi uživali v sankaškem bobu ali sankanju na lopati za sneg. Vsekakor pa jih podučite o varnosti in bontonu sankanja, da se bodo znali sankati sami in jih ne bo potrebno neprestano nadzorovati.