Dojenčkov občutek za vonj je veliko močnejši od vašega in ga bo v prvih tednih uporabljal, da bi vas spoznal. Da bi mu pomagali, se poskusite izogniti močnim parfumom, dezodorantom in pralnim praškom. Zavedajte se tudi, da so nekatere dišave v gospodinjstvu lahko precej močne za njega.

Novorojenček ima rajši človeški glas kot kateri koli drug zvok, zato kasneje najraje posnema človeške glasove in ne ostale zvoke okoli njega kot npr. razne igračke, zvok telefona...

Pogovarjajmo se z njimi, preskušeno nas poslušajo in se učijo.

Vaš dojenček je občutljiv na temperaturo in čeprav ne more odvreči oblačil ali posteljnine, da bi se ohladil, lahko stori druge stvari. Ko mu je mrzlo se bo več premikal in ko mu je vroče bo ležal, kot da se sonči, z notranjo stranjo rok in nog obrnjenimi navzven.Te znake lahko uporabite, da veste ali je vašemu dojenčku prevroče ali premrzlo.

Dotik je eden najbolj razvitih čutil novorojenčka. Tudi samo s 25 tedni rojeni nedonošenčki čutijo, ko se jih dotaknemo. Razvoj čuta za dotik se razvija od glave proti prstom na nogi, tako so usta ena prvih področij z razvitim čutom, zato otroci tako radi nesejo vse v usta.

Novorojenček lahko samo 10 minut po rojstvu že ugotovijo iz katere smeri prihaja zvok v njihova ušesa?

Raziskava psihologov v Ameriki je pokazala, da imajo celo novorojenčki elementarno razumevanje matematike in fizike. Ti lahko zaznajo razliko med enim, dvema, tremi in več predmeti, lahko pa tudi razumejo seštevanje in odštevanje. Novorojenček ne razume abstraktnega pojma številk, vendar že novorojenček ve, koliko jabolk mora ostati, če na primer ena odvzamemo in bo izrazil presenečenje, če vidi narobe.

Novorojenček potrebuje od 5-10 minut, da se privadi na nekaj novega, pri 3 mesecih potrebuje le še med 30-60 sekund, po šestih mesecih pa se otrok prilagodi na novost že v manj kot 30 sekundah.

Otrok čuti vaše počutje že v maternici. Raziskovalci so prosili noseče mamice, da poslušajo različno glasbo preko slušalk in potem merili odziv dojenčkov z ultrazvokom. Večina otrok je postala bolj aktivna, če je bila glasba vključena, še posebno, če je bila glasba mamicam všeč. Zanimivo je to, da otroci v maternicah niso mogli slišati glasbe, saj je bila slišna samo mamicam, temveč so se odzvali na čustvene odzive svojih mamic na glasbo.

Večina otrok se rodi z modrimi očmi, saj se barvni pigmenti, ki oko obarvajo v barvo, ki jo je otrok podedoval z geni, aktivirajo šele med 6 in 12 meseci

Vaš dojenček je rojen za smejanje. To vemo zato, ker se slepi otroci tudi smejejo tako, da ne gre samo za posnemanje odraslih.

Psihologi so ugotovili, da lahko otroci stari samo 2 dni iz samo enega zloga prepoznajo glas mamice.

Če bi otrok rastel s tempom, ki ga ima v prvem letu bi bil odrasel človek visok preko 50 m.

Znanstveniki na Norveškem, ki so snemali novorojenčke, ki so bili postavljeni na trebuščke mamic so na njihovo začudenje ugotovili, da če so dojenčki prepuščeni samemu sebi s počasnimi, a koordiniranimi gibi lezejo navzgor, dokler ne prilezejo do prsi in se lahko samostojno hranijo.

Novorojenček vsaj 3 tedne po rojstvu še ne more točiti solz ob joku, nekateri dojenčki pa ne še vse do starosti 4-5 mesecev. Solze vsebujejo stresne hormone in tako jok pomaga pomiriti otroka. Nobena žival ne toči solz ob joku.

Otroški jok se je razvil tako, da mamo postavi pokonci in pritegne pozornost. Raziskovalci so odkrili, da so nove matere sposobne razlikovati jok njihovega lastnega otroka iz množice drugih dojenčkov le tri dni po porodu.

Novorojenček lahko zazna ton vašega glasu in se bo temu primerno odzval. Na primer, če govorite s prestrašenim glasom in se istočasno smejete ali obratno bo otrok postal zmeden.

Novorojenčkovo življenje je popolnoma odvisno od tega da je blizu vas. Ne samo, da vas vidi, ampak potrebuje vašo toplino in varnost. Novorojenček je že po naravi tak, da bi želeli, da je blizu. Ljubeznivo čelo, majhen nos, velike okrogle oči in srčkani udi sprožijo globoko zakoreninjene čustvene odzive, zaradi katerih bi si želeli pomagati in zaščititi dojenčka. Dejansko tudi risarji stripov in risank izkoristijo te značilnosti. Naslednjič, ko boste gledali risanko, si oglejte, kako so umetniki pretiravati s temi otroškimi funkcijami za povečanje "Ahhh" faktorja.

Novorojenčki se rodijo kratkovidni in jasno vidijo samo osebe ali predmete, ki so od njih oddaljeni od 20 do 30 cm. Ta razdalja je idealna za hranjenje ali da otrok vidi svoje ude.

Možgani novorojenčka se v prvem letu podvojijo in so veliki že približno polovico končne velikosti.