Dopusti so že v polnem razmahu in naj vam počitnikovanja z družino ne uniči naš največji prijatelj in sovražnik sonce. Znano je, da je sevanje sonca z leti vedno močnejše in da nam tudi naše ozračje ponuja vedno manj zaščite pred nevarnim sevanjem, zato je še toliko pomembnejše, da sami poskrbimo tako za našo zaščito kakor tudi za zaščito naših otrok. Le ti se brez naše pomoči brezskrbno igrajo na soncu in nas na opekline opozorijo takrat, ko je že prepozno.

Da boste brezskrbno uživali na počitnicah pred odhodom preverite ali imate pripravljeno vso potrebno opremo in pripomočke za na plažo.
  • Lahek poletni šotor, ki ščiti otroka med igro pred škodljivimi UV žarki (naš prodajni program).
  • Kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem primerno za občutljivo otroško kožo.
  • Pokrivalo za glavo.
  • Sončna očala z UV zaščito za otroka. 
  • Zaščitna oblačila in obutev za otroka, primerna tudi za v vodo.

Ko se odpravljate na kopanje z otročičkom je potrebno imeti s seboj vsaj osnovno zaščito, ki ščiti otroka pred soncem. Najprimernejši čas za kopanje in sončenje z otrokom so prve jutranje ure (do 10, 10:30) ter pozno popoldanske ure po 17:30 uri, saj je otroška koža zelo občutljiva, zaradi česa moramo paziti zelo na opekline. Če ste na plaži tudi izven najprimernejših ur poskrbite, da ste v senci ali s samo obvezno vzemite šotor za zaščito pred soncem. Zelo dobra zaščita je tudi pokrivalo za glavo, še najbolj primerno je svetlejših barv

Za zaščito otroke pred soncem so najbolj primerne zaščitne kreme za sončenje s faktorjem 50+ in ki ščitijo otroka pred UVA in UVB žarki. Priporočljivo je namazati otroka vsake 2 uri in obvezno vsaj pol ure pred kopanjem.

S sabo pa obvezno vzemite tudi vse kar potrebujete za previjanje otroka (plenice, vlažilne robčke, kremo).

Otroku zagotovite tudi ustrezna sončna očala. Pri nakupu preverite, da so sončna očala skladna z EU normativi in imajo CE oznako, kar je bolj pomembno kot razne prodajne oznake kot 200% UV zaščita ipd… Odsvetujemo nakupe poceni očal s stojnic, saj s tem lahko otroku bolj škodujemo kot koristimo.

Ker najbrž vaš otrok ne bo ves čas v vodi v primeru daljšega časa na plaži s seboj ne pozabite vzeti niti kakšne igrice s katero se bo otrok zamotil, ko bo v senci ali v šotoru.

Otroci tako kot odrasli potrebujejo konstanten vnos zadostne količine tekočine, torej imejte vedno s sabo dovolj tekočine v kolikor otrok ni več dojen. Najboljša je navadna voda ali čaj brez sladkorja.

Čeprav je poletje vroče in se odrasli največkrat niti ne obrišemo, ko pridemo iz vode vaš otrok potrebuje tudi to. Otrok se težje prilagodi na hitre temperaturne spremembe ter »ohlajanje« kože, ki ga povzroči mokra koža. Otroka zato vedno obrišite, ko pride iz vode in mu zamenjajte tudi kopalke.

Ko greste na plažo ne pozabite niti ure, da boste lahko spremljali čas, ko ste na plaži in tudi čas, ko je vaš otrok na soncu.

Na plažo vzemite obutev (sandale, natikače, krokse…), ki vam jih ni preveč žal in so predvsem praktični. Na plažo nikakor ne vzemite obuval, ki so vam všeč in so nepraktična, saj vam še tako lepi natikači ne bodo pomagali, če bodo povsem nepraktični. Preverite tudi, da obuvala dobro prenesejo vodo, še posebej slano, da ne bodo razpadla preden jih sploh začnete uporabljati. Kombinacija sonca, krem, soli in uporabe jih bo kljub temu zagotovo načela.

Poletna oblačila naj bodo lahka in udobna. Naj vam ne bo nerodno, če ste vi ali vaš otrok na plaži ali v vodi v majici. Oblačila so še vedno najboljša zaščita pred žgočim soncem, zato imejte s sabo tudi vsaj en komplet nadomestnih oblačil za otroka.
Imate vse?

Potem pa veselo na počitnice in na plažo. Želimo vam prijeten dopust.