Kaj storiti, ko vaš dojenček joka brez razloga?

Poln trebušček? Polna plenica? Povišana telesna temperatura? Prvo preverite to!

Zakaj torej dojenčki jokajo? Dojenčki imajo svoje dobre razloge za jok, a tudi najmodrejši in najizkušenejši starši ne morejo brati misli svojih otrok. Dojenčki pa tudi ne znajo z besedami opisati kaj jih tare. Dojenčki z jokom komunicirajo z vami in vam sporočajo, da so lačni, jih kaj boli, jih je strah, imajo potrebo po spanju in še mnogo več.

Kako lahko kot starši vemo kaj nam sporočajo? Ko boste otroka bolje spoznali boste starši najbolje razumeli kaj vam želi sporočiti, a kako razložiti novorojenčkov jok in krike?

Spodaj so navedeni najpogostejši razlogi zakaj dojenčki jokajo. Če vaš otrok joka preglejte spodnji seznam in prepričani smo, da boste našli kar vam bo pomagalo.

Lakota

To je najbrž prva stvar na katero pomislite, ko vaš otrok joka. S časom boste spoznali prehranjevalne navade in potrebe ter znake, s katerimi vaš malček sporoča, da je lačen.

Tu pa so nekateri znaki na katere bodite pozorni pri novorojenčkih. Če je dojenček lačen sitnari, si vleče ustnice. Dojenčka pa izda tudi zakoreninjen refleks po sesanju tako, da bo obrnil glavo k vaši roki, če se ga nežno dotaknete po licu ali položite roko na usta.

Umazane plenice

Nekateri dojenčki vam takoj začnejo sporočati, da je njihova plenička polna, drugi pa imajo visok prag tolerance preden začnejo zaradi pleničk jokati.

Kakorkoli, to težavo je enostavno preveriti in tudi enostavno odpraviti z menjavo plenic.

Otrok potrebuje spanec

Kaj otroku manjka? Ni srečen? Zakaj preprosto ne zaspi – kadarkoli in kjerkoli, če je zaspan? Tako odrasli mislimo, ker otroka sodimo po sebi. Vendar ni tako preprosto.

V resnici je težje za njih, kot si morda mislite in ne morejo enostavno zaspati, še posebno, če so preveč utrujeni. Ena od neverjetnih stvari, ki jih najbrž ne veste je, da jok otroka pomiri, saj so v solzah stresni hormoni, ki se tako izločajo. Več neverjetnih dejstev preberite v našem blogu

Nekaj odgovorov staršev na to temo

  • Mislili smo, da ima naša malčica kolike, dokler nismo prebrali članka, kako so otroci tečni, ko so zaspani in izčrpani. Nato smo jo začeli takoj, ko smo opazili znake, dajati spat in je jokala veliko manj.
  • Opazila sem, da če je otrok začel jokati, ko sem ga nahranila, sem se igrala z njim in je pokonci že kar nekaj časa, je preutrujen. Pustim ga jokati in ga stisnem k sebi. Počasi jok zamre in zaspi.
  • Neverjetno je kako pomaga glasen »shhhhhh« in mi smo šumenje kar posneli in ga predvajali, da je hčerka zaspala.

Otrok želi biti ob starših, predvsem ob mami

Dojenčki potrebujejo nežnost in ljubkovanje. Potrebujejo videti obraze in glasove staršev in kot v maternici prisluhniti bitju srca in čutiti bližino tudi z vonjem, saj je njihov občutek za vonj bistveno močnejši od vašega.

Jok je lahko znak, da vaš otrok potrebuje bližino. Stisnite ga k sebi, poskusite ga nositi v kengurujčku ali ruti. V prvih mesecih ga ne nosite kot velikega temveč vedno z podprto hrbtenico. Nekateri ga tudi zavijejo v mehko odejico, da ima občutek bližje maternici, nakar se hitro umiri in največkrat zaspi.

Težave s trebuščkom oziroma plini (kolike)

Kolike so v bistvu precej skrivnostna bolezen, ki je opredeljena kot neutolažljiv jok vsaj 3 dni tedensko in 3 tedne zapored. Če vaš dojenček večkrat neutolažljivo joka in se napenja ga lahko mučijo nekakšne bolečine v trebuščku. Mnogi starši prisegajo na kapljice proti kolikam. Iz izkušenj lahko povemo, da se sedaj tudi pri nas dobijo kapljice, ki pomagajo dojenčkom in tako boste spali bolje vi in vaš otrok. Trenutno otroku lahko pomagate tako, da ga položite na hrbet in z nogami krožite v kolesarskih gibih. Lahko ga tudi nežno božate po trebuščku v krožnih gibih.

Če ima vaš otrok kolike se tudi izogibajte hlačam na elastike.

Potreba po podrtju kupčka

Podiranje kupčka ni obvezno toda, če dojenček joka po hranjenju ga morda tare ravno to. Ko se dojenčki dojijo ali hranijo preko stekleničke poleg mleka goltajo zrak in če se zrak ne sprosti dojenčku povzroči nelagodje in občutek napihnjenosti.

Nekateri dojenčki podirajo kupčke na veliko, nekateri pa zelo malo ali sploh ne.  Nekateri starši pravijo, da jim pri podiranju kupčka zelo pomaga, če dojenčka za nekaj minut položijo na trebuh, potem pa ga dvignejo in pomagajo podreti kupček.

Prehladno ali prevroče okolje

Ko vaš dojenček občuti hladen zrak, kot npr. ko ga preoblačite ali obrišete z robčkom po ritki lahko protestira in joka. Novorojenčki želijo biti na toplem, a vseeno ne na prevročem okolju. Kot nepisano pravilo velja, da dojenček potrebuje eno plast oblačila več, kot ga potrebujemo sami, da se počutimo toplo. Kako novorojenček kaže ali mu je prevroče ali premrzlo lahko preverite tudi med neverjetnimi dejstvi o novorojenčkih.

Nekaj majhnega

Otroci so zelo občutljivi tudi na majhne stvari, ki jih je dejansko težko opaziti, kot na primer las ovit okoli drobcenega prstka, ki ovira normalen pretok krvi. Zdravniki pri neutolažljivem joku najprej pogledajo za morebiten tak vzrok.

Dojenčki so tudi zelo občutljivi na oblačila. Lahko jih moti že malo bolj hrapava stran oblačila. Ko ga kaj moti pomislite ali bi se vi počutili dobro v teh oblačilih. Izberite udobna in koži prijazna oblačila.

Dojenčka lahko motijo tudi malenkosti, kot so nepravilna oblika cuclja na steklenici, nepravilna oblika dude ipd.

Rast zob

Rast prvih zob je lahko zelo boleča, saj se zobje prebijajo skozi mlade dlesni. Nekateri dojenčki imajo pri tem visok prag prenašanja bolečine, nekateri manj, ampak verjetno so vsi pri tem vsaj malo tečni.

Otrok ob rasti zob skoraj vedno hoče gristi stvari, včasih se pri rasti zob pojavi tudi vročina. Če se vam zdi, da bi lahko za jok bil kriv zobek mu potipajte dlesni in ob rasti zobka boste najverjetneje otipali dve oteklinici na dlesni.

Zobki se skozi dlesen prebijejo v povprečju v starosti med 4 in 7 mesecev. Lahko pa je to obdobje tudi krajše ali daljše.

Preveč dogajanja

Dojenčki želijo dogajanje okoli njih, saj jim je vse zanimivo, ampak včasih jih začne okolica motiti. Moteči elementi kot so hrup, prelaganje iz rok v roke jih pripravijo do tega, da vam z jokom želijo dopovedati »dovolj imam«

Mnogi dojenčki imajo radi, da so na tesnem, kot npr. oviti z odejico. Če je otrok prevelik za to, ga odnesite na mirni del stanovanja in ga pustite, da se umiri

Premalo dogajanja

»Zahteven« dojenček nima nikoli dovolj dogajanja, kar pa zna biti naporno za starše. Tak dojenček ponavadi sitnari in joka, da starši ostanejo aktivni z njim.

Poskusite ga nositi v kengurujčku in planirajte veliko aktivnosti, kot je obisk bližnjega igrišča, živalskega vrta in načrtujte veliko aktivnosti z družinami z otroci.

Morda se ne počuti dobro

Če ste preverili osnovne potrebe in možnosti in vaš otrok še vedno joka je lahko zbolel. Preverite njegovo temperaturo, da lahko izključite vročino in bodite pozorni na morebitne druge bolezenske znake.

Kriki in jok bolnega otroka se razlikuje od tistega, ki ga povzroča lakota in trma. Če jok vašega otroka ne zveni prav zaupajte svojim instinktom in pokličite ali obiščite svojega pediatra.