Kategorije
https://www.bimbo.si/image/cache/catalog/Blogi/2019/kako-izbrati-vozicek-1170x600.jpg
user image

Kako izbrati voziček?

  • 29.07.2014
  • |   0 Komentarjev

NASVETI PRI IZBIRI VOZIČKA

Bo vaša družina kmalu dobila naraščaj in potrebujete komplet? Že imate potovalni komplet in iščete kaj manjšega? Dilema je vedno enaka. Kateri voziček izbrati. Najbolje je, če veste kakšne so vaše zahteve in potem poiščete voziček, ki tem zahtevam najbolje ustreza. Sliši se preprosto. Pa je res?

V nadaljevanju smo vam pripravili kratek vodič s katerim vam bomo izbiranje upamo vsaj malo olajšali.

VRSTE VOZIČKOV

Eden od razlogov zakaj je izbira tako težka je, da je na tržišču toliko različnih modelov, blagovnih znamk in tipov vozičkov. Vendar je načeloma vse vozičke možno opredeliti v 2 skupine:

Vozički z zlaganjem na dežnik

Ti so med najbolj kompaktnimi vozički na tržišču. Zaradi sistema zlaganja jih je relativno preprosto prepoznati zaradi »križa« na zadnji strani vozička. Večina vozičkov z zlaganjem na dežnik ima dve ročki za potiskanje. Po funkcijah imajo ti vozički največji razpon saj lahko v tem segmentu dobite osnoven voziček za nekaj deset eurov, kot tudi modele, ki imajo vse kar imajo veliki za nekaj sto eurov.

Vozički z zlaganjem na knjigo

Ti vozički dajejo občutek boljše trdnosti in kompaktnosti. Večina modularnih sistemov je izdelana na osnovi vozičkov z zlaganjem na knjigo. Ena od največjih pomanjkljivosti teh vozičkov je to, da tudi ko so zloženi zasedajo kar precej prostora. Če pa je športni del izdelan monolitno je pred zlaganjem vozička potrebno odstraniti še ta del kar posledično pomeni, da imate v prtljažniku dva kosa.  

Ko izbirate voziček bodite pozorni na tudi na najbolj pomembne značilnosti vozička kot so kolesa, zavore, odlagalni prostor, podatki o sedežnem delu, strehici, teži in podobno. Izberite voziček s takimi značilnostmi, ki bo ustrezal vašim potrebam in predvideni uporabi. Pred izbiro razmislite kje in kako boste uporabljali voziček. Če boste veliko na poti izberite dežnik, da vam bo ostalo kaj prostora v prtljažniku. Če stanujete v bloku in boste morali voziček nositi vzemite kaj lahkega. Če boste vozili po manj utrjenih poteh vzemite takega z velikimi kolesi in dobrim vzmetenjem. To je samo nekaj smernic za v razmislek.

KOLESA

Obstajajo tri vrste koles, votla plastična, trdna kompozitna ter napihljiva. Votlih plastičnih skoraj več ne boste našli na tržišču. Izjeme so le še kakšni nizkocenovni vozički predvsem iz kitajskega tržišča. Najbolj razširjena kolesa ta trenutek so trdna kompozitna kolesa. Na otip delujejo kot guma in so dovolj trpežna, da večinoma zdržijo celo življenjsko obdobje vozička. Napihljiva kolesa pa omogočajo najbolj udobno vožnjo na vseh površinah. Le ne podajte se na daljšo pot ali sprehod brez zračne tlačilke.

Pri izbiri pa ne smete gledati samo tipa koles temveč tudi velikost oz. premer koles. Večja kot so kolesa, lažje so bo vozil voziček. Voziček z majhnimi kolesi se bo lahko vozil prazen, čim pa bo polno obremenjen pa bo manevriranje in vožnja težja. Večja kot so kolesa, več prostora bo zavzel tudi voziček ko bo zložen. Če boste voziček večinoma potrebovali za mestna potepanja se bodo kolesa s premerom okoli 15 cm prav dobro odrezala, če pa vozite tudi po manj utrjenih površinah pa je ta velikost premajhna.

Za lažje manevriranje veliko pripomorejo ležaji na kolesih.

ZAVORE

Na večini vozičkov so zavore enostaven sistem zaklepanja vrtenja koles na zadnji osovini. Največkrat se upravlja z zavoro z nogo, na voljo pa so tudi vozički z upravljanjem zavore na potisni ročici. Zavora ni namenjena, da voziček drži stabilen na nagnjenjih površinah, temveč je namenjena lažjemu vstavljanju otroka na ravnih površinah, zato nikoli ne pustita otroka v hribu samega z vklopljeno zavoro.

V ponudbi imamo tudi nekaj vozičkov, ki imajo poleg parkirne zavore tudi ročno zavoro, ki je namenjena lažji vožnji v dolino saj staršem ni potrebno zadrževati celotne teže vozička in otroka pri vožnji v dolino temveč to nalogo prevzame ročna zavora, katera se upravlja preko ročke na potisni ročici. To opcijo priporočamo vsem, ki imate velike naklone na vaših poteh. Hrbtenica vam bo hvaležna.

ODLAGALNI PROSTORI

Večina vozičkov ima vsaj eno odlagalno mesto – nakupovalno košaro pod sedežem vozička. Te košare so največkrat izdelane iz mrežice. Tu boste lahko imeli najbolj potrebne stvari, ki jih potrebujete na sprehodu ter tudi kaj manjšega boste lahko pripeljali iz bližnje trgovine. Določeni modeli imajo poleg nakupovalne košare odlagalna mesta tudi na strehici ali pa imajo poseben sistem odlagalnih mest kot npr. »shopper« modeli proizvajalca Hauck.

SEDEŽNI (ŠPORTNI) DEL

Temu delu posvetite največ pozornosti, saj bo tu vaš otrok preživel ves čas, ko bo v vozičku in zato je nujno, da izberete voziček, ki mu bo nudil dovolj udobja in varnosti. Preverite kakšen material je uporabljen za izdelavo sedežnega dela in da je material zračen, da se otrok v njem ne bo potil. Preverite tudi kako boste oblazinjenje lahko čistili.

Največjo varnost otroku nudijo 5 točkovni varnostni pasovi, a ti znajo biti kasneje nadležni, ker otroku omejujejo gibanje zato preverite, če se lahko varnostnim pasovom kasneje odstrani ramenski del.

Naslednja zelo pomembna lastnost je naklon sedežnega dela. Čeprav večina staršev meni, da je potrebna za novorojenčke popolnoma ravna površina vozička temu ni tako. Otrok preživi kar nekaj časa tudi na vožnji v avtosedežu z naklonom pod 45 stopinj. Tako je za otroka od rojstva dalje primeren vsak voziček z dovoljšnim naklonom. Nižje kot se naklon spusti bolj udoben je za otroka. Nekateri želijo preveriti tudi drugo skrajnost oziroma kako visoko se naklon dvigne. Večina malčkov želi sedeti ravno, a mnogi vozički se ne dvignejo tako visoko s čimer pa malčki ponavadi nimajo težav.

STREHICA

Večina vozičkov jo ima in je namenjena zaščiti otroka pred mnogimi stvarmi kot so dež, sonce, bleščanju luči ipd. Ene tu opravljajo boljše delo kot ostale. Ne pričakujte, da bo strehica lahko popolnoma zaščitila vašega otroka. Glejte pa, da bo dovolj velika, da nudi osnovno zaščito tudi, ko je sedežni del spuščen in otrok spi. Strehica naj bo opremljena z prozornim delom preko katerega lahko vidite kaj vaš otrok počne.

Če ste veliko zunaj potem zagotovo potrebujete dežno prevleko, ki je večinoma priložena vozičku ter še dodatni senčnik z dobro UV zaščito.

ZLAGANJE

Kot je že zgoraj navedeno obstajata dva sistema zlaganja, na dežnik ter na knjigo. Načeloma vozički z zlaganjem na dežnik zloženi zavzamejo manj prostora, a obstajajo tudi izjeme pri vozičkih z zlaganjem na knjigo, kjer se zaradi večtočkovnega zgibanja volumen zloženega vozička izredno zmanjša. Pri opisih preverite dimenzije zloženega vozička.

TEŽA

Teža in število funkcij gresta ponavadi z roko v roki. Več funkcij kot želite težji bo voziček in manj kompaktno se bo zložil. Obstajajo izjeme, a boste za te izjeme več plačali. Če boste voziček uporabljali večinoma za sprehode v okolici doma in ga ne boste veliko prenašali potem teža sama po sebi ne predstavlja problema, če pa stanujete v 3 nadstropju brez dvigala potem pa se raje odpovejte kakšni funkciji na račun teže.

MODULARNI (POTOVALNI) SISTEMI

Večina staršev pred rojstvom načrtuje nakup modularnega sistema, ki že v osnovi ponuja največ udobja in pokriva vse potrebe ki jih imajo starši in otroci na začetku svojega življenja.

Prednost teh sistemov je, da je na voziček možno poljubno namestiti sedežni del, avtosedež ali košaro. Veliko modularnih sistemov sedaj omogoča varen prevoz otroka v začetnih mesecih tudi v košari. Tako lahko otrok mirno spi v košari v avto in ko pridete na cilj košaro enostavno z otrokom namestite na voziček brez, da bi otroka zbudili. Enako velja za avtosedež. Vozički v takih sistemih so ponavadi trpežnejši saj morajo prenašati tudi vso dodatno težo opreme.

Kot pa je znano, da je vsaka dobra stvar za nekaj tudi slabše velja to tudi za modularne sisteme. Ti sistemi imajo predvsem dve pomanjkljivosti. Prva je teža, saj so ti sistem ponavadi težji in lahko skupaj dosežejo tudi do 30 kg. Druga pomanjkljivost pa je zagotovo velikost. Če imate manjši avto vam bo tak sistem zavzel celoten prtljažnik.

Predlagamo vam, da že na začetku razmišljate tudi o nakupu dodatnega vozička (dežnika), ki vam bo marsikdaj priskočil na pomoč. Najpogosteje pa se za menjavo ali dokupa vozička »na dežnik« k modularnemu sistemu starši odločajo med 6 meseci in 1 letom uporabe.

Nekateri otroci tudi zelo hitro prerastejo avtosedež in košaro ali pa jih zanima dogajanje okoli njih in nočejo biti v njih. Naše izkušnje (pri 4 otrocih) so bile take, da smo za vse naše otroke najkasneje pri 6 mesecih začeli uporabljati malo boljšo marelco.

V naši ponudbi pa najdete tudi modularne sistem, ki so zasnovani nad vozičkom z zlaganjem na dežnik s katerim pa na začetku dobite napreden modularni sistem, kasneje pa vsestranski voziček.

SAMO VOZIČEK

Če nimate tako visokih zahtev je lahko malo boljši voziček vse kar potrebujete. Določene vozičke lahko uporabljate tudi od rojstva dalje. V avtu pa lahko v tem primeru uporabljate bolj vsestranski avtosedež skupin 0 in 1, ki vam bo dlje služil namenu.

KAJ IZBRATI?

Je odločitev že kaj lažja. Najbrž ne. Četudi točno veste kaj iščete in hočete izbrani voziček najbrž ne bo zadnji. Tako otroci kot starši se spreminjamo, odraščamo. Tako se tudi naše zahteve spreminjajo, odraščajo in čeprav ste ob nakupu vozička pomislili na vse boste težko našli voziček, ki bo zadovoljil vse potrebe do starosti cca 3 let, ko boste voziček nehali uporabljati. Vaš cilj naj ne bo perfektni voziček, saj le ta ne obstaja. Lahko pa glede na vaše zahteve skrčite ponudbo in se odločite za tistega, ki vam je všeč.

V naši ponudbi lahko enostavno z uporabo filtrov izluščite samo tiste vozičke, ki ustrezajo vašim kriterijem. Tako vam ni potrebno prebirati in primerjati stotine vozičkov temveč samo par vozičkov, ki ostanejo po filtriranju z vašimi kriteriji. Če imate posebne želje za filter nas kontaktirajte na naš GSM 040 722 021 in hitro vam bomo omogočili filter tudi z vašim dodatnim kriterijem. Našo ponudbo lahko pogledate v kategoriji Otroški vozički

Glede na to, da imamo v naši ponudbi kar nekaj vozičkov priznanih blagovnih znamk, ki jih ni moč dobiti nikjer drugje in jih tudi ni moč videti in preskusiti v trgovinah vam predlagamo, da za izbran model preverite ocene na spletu, kjer starši ob uporabi podajajo svoja mnenja in ocene. Prav tako vabimo vse, ki imate kakšne izkušnje pri uporabi vozičkov iz naše ponudbe, da jih delite z ostalimi našimi strankami in jim pomagate do pravilne odločitve.

Poleg tega imate pri nakupu vedno možnost, da naročeno blago vrnete v 30 dneh. Voziček sicer ta čas ne smete uporabljati (velja samo če ga vrnete), lahko pa ga testirate tako, da ni vidnih nobenih znakov uporabe.