Ko postanete mlada mamica vas bodo vsi preplavili z informacijami in z nasveti. Vse pa je za vas novo in je zato težko vedeti, kakšen nasvet upoštevati in mu verjeti. Zato smo prosili mamice, da z vami delijo svoje top nasvete za nove mame. Majhne in velike stvari, ki pa so zares pomembne.

Naj bo otrok sit in čist

Na začetku bo vaš novorojenček jedel, kakal in spal – VELIKO! Zato se posvetite pravočasnemu hranjenju, menjavi pleničk in spravljanju vašega dojenčka k spanju. Vse ostalo lahko počaka.

Listi zelja pomirijo dojke

Ob hranjenju otroka bodo prišli časi, ko se bodo vaše dojke vnele. Vnetje je lahko celo krvavo in zelo boleče. Listi zelja, ki jih pred uporabo shranite v hladilniku vam bodo pomagali pomiriti dojke in ublažiti bolečino, a jih takoj, ko postanejo topli odstranite iz dojke.

Ne postavljajte si visokih ciljev

Preden ste dobili otroka ste najbrž veliko postorili v vašem vsakdanu. Po rojstvu niti ne poskušajte držati tega tempa. Močno znižajte vaša pričakovanja in se ne obremenjujte. Vi in novorojenček sta pripravljena za sprehod zunaj – super. Obema je je uspelo malce zadremati brez velikih solz – uspeh!

Slinčki, slinčki, slinčki…

Slinček, tako prepotreben košček blaga brez katerega ne gre. Imejte jih blizu – VEDNO in povsod, da obrišete otroška usta, zaščitite vaša ramena. Otroci se zelo slinijo in kupite cel paket slinčkov in nikamor se ne odpravite brez njih.

Veselite se drobnih stvari

Po porodu se marsikaj postavi povsem na glavo in zato se veselite drobnih stvari, ki jih doživite v dnevu, na primer kave s prijateljico ali že samo odhod na sprehod v katerem vaš otrok tako uživa in celo malce dlje spi.

Pred hranjenjem imejte vse pri roki

Hranjenje lahko traja in zato se pred začetkom hranjenja prepričajte, da imate vse kar potrebujete pri roki, naj bo to hrana za otroka ali pa kozarec vode za vas, daljinec, telefon… Otroka lahko vsako drugo opravilo zmoti in imeli boste še več težav pri hranjenju.

Ne bodite junakinja

Če vam nekdo ponudi pomoč jo sprejmite. Časi po porodu so že sami po sebi težki in ne delajte se junakinja, ki zmore vse. Če potrebujete pomoč naj vam ne bo nerodno za njo zaprositi, tudi mimoidočega, če je potrebno. Manj boste tudi obremenjeni in s tem tudi boljša mama.

Spite kadar lahko

Pojdite spat takrat, ko spi vaš otrok. Najbrž se sliši čudno, ker imate toliko stvari za postoriti medtem, ko vaš otrok spi. Morate pospraviti stanovanje, se stuširati, svoje najboljše prijateljice niste poklicali že dneve… Toda nasvet je na mestu. Potrebujete počitek in najboljša možnost je res takrat, ko tudi otrok zaspi. Poskrbite tudi zase ravno tako, kot skrbite za otroka. Otrok vas potrebuje.

Ignorirajte nasvete staršev otrok nad 2 leti starosti

Kaj je prav, kaj se ne sme, kaj je pomagalo pri njih… Ignorirajte nasvete staršev, ki imajo otroke starejše od 2 let. Verjetno so že pozabili, kako je bilo pri njih in čisto lahko se zgodi, da boste poskušali popolnoma neustrezen nasvet.

Ne poslušajte vseh

Starševstvo je umetnost, ne znanost

Otroci ne pridejo z navodili za uporabo. Če bi, bi bilo vse lažje. Ampak ne gre tako. Kar deluje pri eni mamici pri drugi ne. Prepustite se toku, ugotovite kaj prija vašemu otroku in sledite tej poti. Skrb za otroka ni znanstvena enačba, ki ustreza vsem.

Naj vam ne zmanjka mokrih robčkov

Mokri robčki so »božji dar«. Obrišejo slino, smrkelj, umazano ritko, kot tudi umazane rokice in nogice. Uporabni so celo na oblačilih. Poskusite očistiti hišo z njimi, tudi kakšen madež na steni čudežno izgine. Imejte jih pri roki, vedno!

Biti mama ni tekmovanje

Za biti najboljša mama ne podeljujejo nagrad. Ne obupujte, če imate občutek, da so druge mamice boljše od vas. Dajte vse od sebe in zagotovo opravljate fantastično delo.

Naj vas ne skrbi, če zajokate

Biti mamica prvič je lahko tako izčrpajoče, samotno in težko. Če vam je težko se ne sramujte včasih zajokati.

Tudi to pomaga

Ko ste že skoraj popolnoma na tleh, imate občutek, da ne zmorete več si dopovejte, da z vsakim dnem postaja lažje. Dokazano! Spočijte se, padite v kakšen topel objem in prebrodite ta dan, Jutri bo za odtenek bolje.

Čas mineva hitro
V prvih dnevih, tednih se dnevi spremenijo v dan, noči v dan in na koncu že težko ločite dan od noči. Dozdeva se vam, da se čas nikamor ne premakne. Vedite, da so dnevi dolgi, a leta bežijo kot nora mimo nas. Zelo kmalu se boste ozirali nazaj in se spraševale. Le kako je čas tako hitro minil.