ročinski val se je počasi umiril in spet bomo bolj aktivni na prostem. Tu pa so naši stalni spremljevalci poleti tudi nadležni komarji. Če je včasih veljalo, da so nas komarji napadali samo zvečer temu že kar dolgo ni več tako. Komarji so aktivni čez cel dan in razširjeni so na širših območjih, kot so bili nekdaj.

V drogerijah in lekarnah lahko izbirate med široko ponudbo umetnih odganjalcev komarjev, ki delujejo na osnovi visokofrekvenčnega zvoka ali kemijskih sestavin, ki jih sproščajo v zrak. Ker je v slednjih večinoma veliko kemijskih sestavin, ki nam niso prijazne, če že ne škodljive vam v nadaljevanju podajamo nekaj idej kako se na naraven način zaščitite pred nadležnimi komarji

Naravna zaščita domačega okolja

Z aromaterapijo lahko uspešno odženemo komarje iz bivalnih prostorov. Najbolj uspešno pri dolgotrajnem odganjanju komarjev je limonino evkaliptusovo olje. Ker limonino evkaliptusovo olje lahko povzroči reakcijo na koži priporočamo, da za zaščito uporabite uparjalnike, v katere dodate 6-8 kapljic olja. Taka aromaterapija vas bo pred komarji obvarovala nekje do 6 ur.  Če uparjalnika nimate se lahko preprosto pomagate tako, da trakove blaga namočite v eterična olja in obesite pod luči  ali tam, kje vam ne bodo v napoto.

Dolgotrajnejša zaščita

Se pa tudi vam zdi 6 ur malce premalo za kvalitetno zaščito? Potem imamo pravi nasvet za vas.

Kaj potrebujete

  • Pribl 2 dcl vode
  • 1 g svežega pekovskega kvasa
  • 50 g rjavega sladkorja (bel sladkor ni ok)
  • 2l plastenka, ki naj bo čimbolj ravne strukture (trdnejša je, lažje bo delo)
  • Širok lepilni papir (najbolje črn ameriški lepilni trak)

Izdelava pasti

Plastenko prerežite na pol. Vodo malce segrejete in v njo vsujte sladkor ter ga raztopite. Ko je sladkor v celoti raztopljen počakajte, da se tekočina ohladi nato vanjo zdrobite kvas. Po dodajanju kvasa tekočine ne mešajte več. Tekočino vlijte v plastenko in jo zaprite tako, da je vrat plastenke obrnjen v notranjost. Pazljivo zalepite skupaj oba konca plastenke in past je v bistvu pripravljena. Ker pa past »lovi« komarje vam priporočamo, da izdelano past, predno jo kam postavite ali obesite, vizualno zaščitite oz jo oblepite s črnim širokim trakom. Lahko jo tudi zavijete v kakšno ALU kuhinjsko folijo, ki jo prilepite s trakom.  

Tako izdelana past bo privabljala komarje namesto na vašo kožo v njo, kjer bodo komarji tudi ostali. Kakor sami vidite smo uporabili samo naravne sestavine in tako lahko past uporabite kjerkoli, tudi v občutljivem okolju otroške sobe in tudi v sobah novorojenčkov.

Kaj pa če vas ali otroka komar vseeno piči

Ponavadi se po piku komarja pojavi lokalna oteklina ter srbečica. Mesto pika lahko namažete z eteričnim oljem sivke. Kaj pa če je nimate. Preskušeno deluje tudi metoda, za katero ne potrebujete ničesar. Kako? Pik komarja je površinski in srbečica ter oteklina je reakcija imunskega sistema našega telesa, ki se tako brani. Ker pa je povrhnjica naše kože slabše prekrvavljena ima imunski sistem zaradi tega težje delo. Tako vam predlagamo, da takoj ko opazite pik komarja na pikico, kjer je je vas ali otroka pičil komar pritisnite z nohtom, ključi ali podobnim. Tako boste pik komarja prenesli globlje v kožo, kjer je za imunski sistem lažje dosegljiv in bo napad tudi prej uničil.  Poskusite in čim manj pikov želimo.

Imate vaš nasvet? Delite ga z ostalimi!