Vsa ponudba
 

Gosta hrana

Brbončice vašega malčka bodo uživale z naravno in hranljivo otroško gosto hrano, ki je popolna izbira za zdrav razvoj in srečne obroke

Priporoča se, da se otroci starosti približno 6 mesecev seznanijo z živili, ki niso materino mleko ali mleko za dojenčke. Ampak vsak otrok je drugačen... Kako lahko potem veste ali je vaš otrok pripravljen na gosto hrano? Da je vaš otrok razvojno pripravljen na seznanitev z gosto lahko razberete iz naslednjih znakov:

 • Vaš otrok lahko sedi z malo ali nič podpore.
 • Vaš otrok ima dober nadzor nad glavo.
 • Vaš otrok odpre usta in se nagne naprej, ko mu ponudite hrano in tudi pokaže zanimanje za vašo hrano.

hranjenje otroka z žlico
Katero gosto hrano naj najprej predstavim svojemu otroku?

Strokovnjaki pravijo, da večini otrok ni treba dajati živil v določenem vrstnem redu. Vaš otrok lahko začne jesti gosto hrano pri starosti približno 6 mesecev. Ko je star 7 ali 8 mesecev pa lahko vaš otrok uživa že različna živila iz različnih skupin živil. Ta živila vključujejo žita za dojenčke, meso ali druge beljakovine, sadje, zelenjavo, žita, jogurte in sire ter drugo.

Če vaš otrok je žita, ki so primerna za dojenčke je pomembno, da namesto riževih žit otroku ponudite druge vrste žit, kot so oves, ječmen in več zrna. Pri riževih zrnih namreč obstaja nevarnost, da bodo otroci izpostavljeni arzenu.

Sprva je najlažje, če otrok uživa hrano, ki je pretlačena (kašice), kot npr. pire in ima zelo gladke teksture. Traja lahko nekaj časa, da se vaš otrok prilagodi novim teksturam hrane. Na začetku lahko vaš otrok ob jedi tudi zakašlja ali se mu kašica zatakne. Ko pa se dojenčkove ustne sposobnosti razvijajo lahko uvajate gostejšo in bolj zrnato hrano.

Doma pripravljene ali kupljene kašice?

otroške kašicePrednosti doma pripravljene goste hrane:
 • Natančno veste s čim hranite svojega otroka.
 • Bolj ekonomičen nakup kot nakup pred-pripravljene hrane (čeprav nekateri starši ugotavljajo, da ni vedno temu tako).
 • Za kašice si lahko izberete svoje sadje, zelenjavo in druga živila, namesto da morate izbirati okus, ki jih izberejo proizvajalci.
 • Otrok se navadi jesti enako hrano kot ostali v družini - samo v obliki kašic.
Slabosti doma pripravljene goste hrane:
 • Čas. Potreben je čas, da pripravite in pripravite veliko majhnih porcij domače otroške hrane. Veliko hitreje jih je pobrati s police ali naročiti preko spleta.
 • Priročnost. Predpakirana otroška hrana je pakirana v primernih  količinah in pripravljena za takojšnjo uporabo.
 • Skladiščenje. Domača otroška hrana se lahko hitreje pokvari in zahteva hlajenje, kar lahko zavzame prostor v vašem hladilniku ali zamrzovalniku. Predpakirana otroška hrana ne potrebuje shranjevanja v hladilniku, dokler je ne odprete.
Prednosti predpakirane goste hrane
 • Predpakirana otroška hrana se izdeluje pod strogimi pogoji in zato je taka hrana zdravstveno neoporečna, saj s pasteriziranjem v hrani uničijo mikroorganizme in s tem podaljšajo njeno obstojnost.
 • Sestavine predpakirane otroške hrane so pripravljene v takem razmerju, da kar najbolj pokrijejo otrokove potrebe, zato lahko tudi pri gosti hrani enako kot pri mleku poleg okusa izberete tudi starost otroka.
 • Vedno imate na voljo hrano iz vseh sestavin, kar pri sezonski zelenjavi ali sadju ni mogoče.

Kaj pa otroške testenine in piškoti?

Testenine prilagojene otrokom lahko uporabite skoraj že na začetku uvajanja goste grane. So večinoma bogate s kalcijem, železom in vitaminom B. Zaradi majhnosti posamezne testenine niso nevarne otrokom.

Zanimivi so tudi piškoti. Le ti istočasno otroka učijo motoričnih sposobnosti (koordinacija roke, da lahko piškot da v usta), ga učijo grizenja in imajo obenem visoko hranilno vrednost in so odlična popestritev obroka ali kot prigrizek, ko ste zunaj ali na poti.

Pri nakupu otroške hrane, kupljene v trgovini, je zelo pomembno, da preberete etikete, da se seznanite o sestavinah ter da preverite, da v hrani ni dodanega sladkorja in soli.

Ne glede od hrane in od tega ali se odločite, da boste domače in v trgovini kupljene kašice mešali ali se boste držali enih ali drugih je dojenčku potrebno privzgojiti zdrave prehranjevalne navade. Začetek dodajanja goste hrane je med 4. in 6. mesecem starosti vznemirljiv prehod. Začnite deliti obroke skupaj. Kašice, bodisi domače ali kupljene, so prvi korak vašega otroka pri prehodu na prehranjevalne navade vaše družine. Kmalu, že do 12. meseca starosti se bodo za vnos kalorij skoraj povsem zanašali na namizna živila.

Holle​

Piščanec 125g

1,65 €

Na izdelek
Holle​

Jabolko, pur 125g

1,20 €

Na izdelek
Holle​

Hruška pur 120g

1,20 €

Na izdelek
Holle​

Buča z rižem 190g

1,42 €

Na izdelek
Veggie curry 190g Ni na zalogi
Holle​

Veggie curry 190g

1,75 €

Na izdelek
Prikazujem 1 do 24 od 48 (2 strani)