Vsa ponudba
 

Otroški sedež za kolo

Otroški sedež za kolo

Ko se pojavi lepo vreme, kaj je lahko lepšega kot kolesarjenje z otrokom, družino ali prijatelji? Vse kar potrebujete je vaše kolo in na njem otroški sedež za kolo.

otroški sedež za kolo

Hkrati se verjetno vprašamo kako varno in udobno peljati našega otroka na kolesu. Verjetno se poraja tudi vprašanje ali je takšna vožnja sploh varna? Seveda odgovor je odvisen od otrokove starosti, teže in seveda tipa otroškega sedeža za kolo. Na trgu je velika izbira kolesarskih sedežev za kolo, toda kakšni predpisi veljajo in katerega izbrati za našega otroka?

Sprva  se morate prepričati, da je izdelek, ki ga kupujete, "skladen z EU normativi", pri čemer morate preveriti, ali je sedež označen s standardom EN 14344-2005, ki prikazuje podatke o sedežu, imenu in znamki proizvajalca, datumu in mesecu izdelave in največjo dovoljeno težo za prevoz. Ko se o tem prepričamo, izberemo pravi sedež za svojega otroka glede na njegovo starost in težo. To seveda velja, če izdelek kupujete v trgovini. V naši ponudbi imamo samo otroške kolesarske sedeže, ki ustrezajo vsem predpisom – to delo za vas pred nakupom opravimo mi.

Otroški sedež za kolo se lahko uporabi pri otroku, ki že samostojno popolnoma obvlada sedeči položaj, to je približno od 8-9 mesecev dalje in vse do cca 5 let. Glede na težo lahko izberemo sprednji ali zadnji sedež: prvi je primeren za otroke do 15 kg teže, zadnji pa je običajno večji in lahko prevaža otroka vse tja do 22 kg otrokove teže.

Vedeti pa morate še naslednje!

Dojenčki in mlajši otroci so bolj ranljivi na dražljaje iz okolice kot odrasli. Kolesarjenje, v kolikor poteka izven kolesarskih stez, povzroča tresljaje, ki so velikokrat neprijetni za otroka zato vam predlagamo, da svoje ture prilagodite tudi njim ne glede na to kateri otroški sedež za kolo uporabljate.


Sprednji kolesarski sedež

SPREDNJI KOLESARSKI SEDEŽ

Namestitev sedeža spredaj se izvede med staršem in krmilom kolesa. Otroka lahko namestite vanje le če samostojno sedi. Okvirno govorimo o otrocih, ki so stari od cca 9 mesecev naprej in vse do cca 15 kg otrokove teže.

Običajno se otroci raje vozijo na sprednjem kolesarskem sedežu, saj imajo odprt prostor za gledanje, počutili se bodo, kot da sami vozijo, poleg tega pa imamo starši popoln nadzor nad otrokovimi dejavnostmi, zlasti kadar zaspijo na kolesu (zgodi se pogosteje, kot si morda mislite).

Istočasno so otroci v primeru vožnje v sprednjem sedežu podvrženi vetru, prahu ali mrčesu. Zaradi tega imajo vodilne blagovne znamke v svojem prodajnem programu tudi vetrobransko steklo in ostale dodatke, ki zagotovijo udobje otroku in ga hkrati ščitijo pred vsemi neprijetnostmi medtem, ko ta uživa v vožnji.

Za samega kolesarja je sprednji otroški sedež za kolo manj udoben, saj mora kolesar poganjati pedala bolj na široko ali pa v nasprotnem primeru udarja ob otroški sedež, kar ni prijetno niti za otroka, niti za starša.


ZADNJI KOLESARSKI SEDEŽ

Model kolesarskega sedeža z namestitvijo zadaj je s strani staršev bolj iskan, ker je za kolesarja bolj udoben, saj ga nič ne omejuje, ko le ta poganja pedala. Zato je primernejši tudi za daljše relacije.

Poleg tega je otroški sedež za kolo, ki se namesti zadaj primeren tudi za večje otroke s težo vse do 22 kg.

Zadnji kolesarski sedeži imajo tudi višje naslonjalo za hrbet, otroku omogočajo oporo in nudijo zaščito. Opremljeni so tudi z varnostnimi pasovi in posebnim prostorom za nogice otroka tako, da ni nevarnosti da bi nogica zdrsnila v kolo.

Ker pa so na tržišču različna kolesa posledično obstajajo tudi 3 različni načini, kako se kolesarski sedež namesti na kolo odrasle osebe:

  • Kolesarski sedež, ki je nameščen na cev pod kolesarskim sedežem, z oporniki, ki so vpeti na zadnje vilice.
  • Kolesarski sedež, ki je nameščen na cev pod kolesarskim sedežem in pripet na nosilec za prtljago.
  • Kolesarski sedež, ki je nameščen na nosilec za prtljago

Pred nakupom se prepričajte ali bo vaš izbrani otroški sedež za kolo možno namestiti na vaše kolo. Če ste v dvomih se obrnite na nas in z veseljem vam bomo pomagali.

Ker je kolesarski sedež nameščen za odraslo osebo otrok nima razgleda, hkrati nima niti direktnega kontakta s starši, zato nekateri menijo, da so to slabosti tega tipa kolesarskega sedeža in se raje odločajo za manjšega, sprednjega.

Zadnji kolesarski sedež

Pomembno pri izbiri kolesarskega sedeža

Bodite pozorni

Ne glede na to ali se odločite za otroški sedež za kolo, ki se ga namesti spredaj ali zadaj bodite pozorni na naslednje.

Pomembno je da imajo čim bolj zaobljene vogale in brez komponent, ki bi jih otroci lahko dali v usta. Če želite otroku ponuditi največje udobje brez kompromisa pri varnosti izberite tak kolesarski sedež, kjer se sedež lahko prilagodi rasti otroka in je otrok trdno zasidran na sedež ne glede na višino otroka. Izberite takega, ki ima dovolj visok naslon za glavo, naslon za nogice pa omogoča nastavljivo višino. Vožnja na kolesarskem sedežu bo seveda udobnejša, če bo otroški sedež za kolo vzmeten.

Pri večini blagovnim znamk otroških sedežev za kolo, ki jih imamo v naši ponudbi, imajo v prodajnem programu kolesarske sedeže v različnih barvnih kombinacijah tako, da jih lahko izbirate tudi glede na vaše okus in želje.

Na koncu seveda ne smete pozabiti na varnost otroka. Ne pozabite otroka opremiti s čelado za glavo, ki bo otroka varovala v primeru padca ali druge nezgode. Svetujemo vam tudi, da se izogibata cestam z gostim prometom, raje  poiščite urejene kolesarske steze ali druge bolj mirne poti.  In srečno pot!

Prikazujem 1 do 20 od 20 (1 strani)