Kategorije

Poganjalci

Poganjalci

V tej kategoriji trenutno ni izdelkov.

Poganjalec za prvo otroško vožnjo

Poganjalci so med najbolj priljubljenimi igračami za otroke. Spadajo v segment igrač, ki rastejo z otrokom, hkrati pa se uvrščajo med cenovno bolj dostopne igrače.Otrok na poganjalcu

Najbolj priljubljeni poganjalci postanejo pri otrocih, ko ti začnejo ohranjati pokončno držo, torej takoj ko shodijo. Rekli boste zakaj? Zato ker jim poganjalci omogočajo gibanje, sproščanje energije in izpolnijo željo po gibanju, hkrati pa nudijo otroku varnost  zaradi ''podpore'', ki jo poganjalec nudi.

Lahko rečemo, da je poganjalec prvo vozilo s katerim se srečajo naši otroci.

Poganjalec pomaga otroku pridobiti določeno avtonomijo, samostojnost, hkrati pa izboljšuje koordinacijo med rokami, nogami in trupom, torej izboljšujejo telesni razvoj in motorične sposobnosti.

Danes na tržišču najdete poganjalce v različnih oblikah, modelih in velikostih.

Izbira poganjalca pa je vse prej kot enostavna izbira. Upoštevati je potrebno različne vidike ali kriterije.

 • Starost otroka
  Zmotno je prepričanje, da so vsi poganjalci primerni za otroke vseh starosti. Samo določen del poganjalcev je lahko primeren za otroke starosti od 1 leta pa vse do starosti 5 let. Če želite poganjalec, ki bo otroku dolgo služil le to pred nakupom preverite.
  Če je otrok komaj shodil ali pa še ni povsem samostojen v hoji se priporoča nakup poganjalca, katerega otrok lahko med hojo potiska naprej, istočasno pa mu poganjalec služi kot opora pri hoji.
  Za otroke stare od leta in pol oz. dveh let dalje se priporoča poganjalec, ki ima dvojna kolesa, tako se otroci lahko samostojno s pomočjo nogic premikajo naprej medtem, ko sedijo na širokem sedišču.
 • Višina sedeža poganjalca
  Poganjalec mora imeti sedežni del visok le toliko, da se lahko otrok z nogami dotika tal. Če kupujete poganjalec za zelo majhnega otroka preverite najnižjo višino sedežnega dela. Okvirno velja načelo, da mora biti sedežni del nižji od otrokovega razkoraka za vsaj 2 do 4 cm. Določeni poganjalci imajo zato sedež nastavljiv po višini.
 • Teža poganjalca
  Pri nakupu se svetuje, da naj teža poganjalca ne presega več kot 30% otrokove teže.
 • Material iz katerega je poganjalec
  Nekateri poganjalci so narejeni iz plastike, drugi iz lesa, tretji so zopet kovinski (jeklo ali aluminij). Vsak poganjalec izmed zgoraj navedenih ima svoje prednosti kot tudi slabosti. Npr leseni poganjalci so zaradi ekologije zelo priljubljeni, vendar so zaradi omejitev lesa manj prilagodljivi. Material iz katerega je poganjalec narejen vpliva tudi na samo maksimalno dovoljeno obremenitev poganjalca.
 • Izdelava poganjalca
  Poganjalci so primerni že za otroke od 1+ leta dalje. Prav zaradi tega razloga poganjalci namenjeni za otroke starosti pod 3 leti ne smejo imeti majhnih delov, da ne bi ogrožali otroka. Velja enako pravilo kot za otroške igrače.
 • KolesaOtrok na poganjalcu z očetom
  Nekateri poganjalci so primerni tako za zunanjo kot notranjo uporabo. Eni imajo penasta kolesa, drugi gumijasta, tretji pa celo plastična. Vsako od naštetih zvrsti koles ima spet prednosti kot slabosti. Penasta kolesa imajo npr. slab oprijem, a so lahka. Plastična kolesa so najlažja, a imajo najslabši oprijem in ponavadi tudi najmanj zdržijo. Gumijasta kolesa pa imajo najboljši oprijem, so trpežna, a tudi najtežja.
 • Dodatki
  Velikokrat pri sami izbiri poganjalca odločajo tudi dodatki, ki jih imajo poganjalci. Enostavni in najcenejši poganjalci načeloma dodatkov nimajo. Svetujemo pa vam, da kupite poganjalec, ki ima kak zanimiv dodatek, ki bo tudi v prihodnje in za dlje časa pritegnil otroka, pa naj bodo to zvočni ali svetlobni efekti oziroma melodije ali pa dodatne igrače z katerimi se otrok lahko zamoti.

Poganjalci se od navadnih koles razlikuje seveda še po tem, da nimajo pedal, delujejo na »nožni pogon«. Hitrost poganjanja pa je odvisna od samega otroka. Ker imajo otroci noge na tleh tudi nimajo občutka nelagodja in jih hitreje sprejmejo kot kolo.

Ko je poganjalec izdelan preko oči otroka

Poganjalci blagovne znamke Italtrike od leta 1983 uresničujejo sanje otrok po samostojni vožnji. Podjetje izdeluje poganjalce in tricikle najvišje kakovosti, ki so 100% izdelani v Italiji in se lahko pohvalijo z edinstvenim dizajnom.

Italtrike s svojo proizvodnjo poganjalcev in triciklov postavlja v središče otroka in zato nudijo največ zabave za otroke. Zanesljivost izdelkov se začne z študijo in zasnovo izdelka, nadaljuje se z iskanjem odpornih in trajnih materialov, izbiro kvalitetnih dobaviteljev in na koncu do preizkusov trdnosti z namenom, da se vedno zagotovi varnost otroka. Njihova ponudba zajema tako plastične, lesene kot tudi kovinske poganjalce.

Med najbolj poznanimi poganjalci Italtrike sodi poganjalec La Cosa. Lahko rečemo da je to ikona in najbolj prodajan poganjalec v vsej naši ponudbi. La Cosa je zasnovan tako, da omogoči malčkom popolno avtonomijo tudi med omejenimi notranjimi prostori. La Cosa je izredno funkcionalen in robusten poganjalec, ki je primeren za otroka od 1 do 6 leta starosti.

Poganjalci otroka naučijo ravnotežja, zato je idealno sredstvo pred prehodom otroka na otroško kolo.

In ne pozabite tudi pri poganjalcu je čelada obvezen del opreme!