Za vas imamo tudi piškotke

Piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in vašega nemotenega brskanja po strani.

Več o uporabi piškotkov!

Sprejmi trenutne nastavitve
Menu
Košarica

V avtu

Starši in z njimi tudi otroci so na poti skoraj vsak dan. Skupaj prevozimo mnogo kilometrov vsako leto. Vsak prevožen kilometer pa predstavlja nevarnost, saj v prometu nismo sami in dejstvo je, da se kadarkoli lahko zgodi prometna nesreča.

Varnost avtosedežev je na prvem mestu

V času napredka tehnologije je avtomobilska industrija zelo dvignila nivo varnosti voznika in potnikov v avtomobilu. Istočasno pa so po varnosti zelo napredovali tudi otroški avtosedeži. Zadnja generacija avtosedežev na tržišču deluje podobno kot aktivni varnostni sistemi v avtomobilu, saj zategnejo varnostne pasove ter kasneje kontrolirano popuščajo pritisk in zmanjšajo obremenitve celo do 30% v primeru čelnega trka.

Otroški avtosedeži so tako najpomembnejši del otroške opreme v vsakem avtomobilu. Otroški avtosedeži se v avto namestijo preko IsoFix priključkov, ki so v današnjih avtomobilih standard ali z uporabo varnostnih pasov avtomobila. IsoFix avtosedeži se načeloma poleg samih IsoFix priključkov pritrdijo tudi z uporabo varnostnih pasov v avtomobilu.

Avtosedeži se delijo v skupine. Vsako starostno obdobje otroka oz. njihova teža pripada 1 skupini otroškega avtosedeža. Skupine otroških avtosedežev so prikazane v spodnji tabeli

Skupina

Teža

Približna starost

0+

0-13 kg

Od rojstva do 12-15 mesecev

1

9-18 kg

9 mesecev – 4 let

2

15-25 kg

4-6 let

3

22-36 kg

6-11 let

En avtosedež lahko pokriva tudi več starostnih skupin. Nakup takega otroškega avtosedeža pomeni, da se bo otrok v njemu lahko vozil dlje časa in boste s tem tudi privarčevali. Prekrivanje skupin je bolj razširjeno za višje starostne skupine.

Avtosedeži v prvi starostni skupini se obvezno vozijo obrnjeni v nasprotni smeri vožnje, kasneje pa so  avtosedeži obrnjeni v smeri vožnje.

Pred izbiro avtosedeža je priporočljivo, da preverite njihovo oceno, tako s strani testnih laboratorijev (npr. ADAC) kot tudi s strani uporabnikov. Uporabniki bodo znali tudi oceniti kako se otrok pri vožnji v določenem avtosedežu tudi v resnici počuti oz. kako udoben je avtosedež za otroka.

 Žal pa za vse avtosedeže ni mogoče najti ocen s testov laboratorijev. To pa ne zato, ker jih proizvajalci ne bi objavili temveč zato, ker najbrž niso testirani. Nemški ADAC vsako leto brezplačno testira del ponudbe otroških sedežev, katere izberejo novinarji cele Evrope. Čez tako sito gre samo delček avtosedežev na tržišču, po kakšnem principu pa izbirajo avtosedež, ki so nato testirani, pa žal ni znano in si lahko vsak razlaga po svoje. Če pa testiranje želi proizvajalec plačati so stroški tako visoki, da se ti večinoma ne pokrijejo s prodajo. Na primer, znani italijanski proizvajalec avtosedežev Bellelli, ki proizvaja veliko avtosedežev pod drugimi blagovnimi znamkami, ima svoj testni laboratorij, kjer testira vse avtosedeže, a s strani ADAC-a nima testov.  

Brez dodatkov ne gre

Za udobne poti pa se morate oborožiti tudi z dodatki, ki dopolnijo vrzeli, ki vam jih drugače dodatna oprema v avtu ne more ponuditi. Podstavek za avtosedež je rešitev za mirnejšo pot in lažjo manipulacijo z otroškim avtosedežem. Med drugim pa lahko dokupite tudi dodatke za vaš avtosedež, na primer vložek za manjše otroke, poletno prevleko za vroče dni ali odejo in grelnik stekleničk za hladnejše dni. Kaj potrebujete veste sami, preverite pa našo ponudbo, saj imamo zagotovo tudi za vas kakšno malenkost.