Naj tudi v bodoče slogan ''Šport je zdrav'' ostane v veljavi.

Ob začetku šolskega leta se bodo poleg šolskih obveznosti zelo hitro pričele tudi vse izven šolske dejavnosti, še posebej športne aktivnosti.  Ker pa gre šport in pitje vode z roko v roki bodo kaj kmalu (če ne že) v nahrbtnikih prisotne plastenke za vodo. Doslej je nekako veljalo, da so plastične flaške in plastenke označene z ''BPA free'' zdravju prijazne in neoporečne. Pa so res?

Kaj sploh je BPA?

BPA oziroma Bisphenol A je endokrini motilec, ki v telesu deluje podobno kot hormon estrogen in je pogost gradnik v smolah in nekaterih vrstah plastike. Še posebej pogosto se uporablja pri izdelavi polikarbonatne plastike. Od leta 2011 je uporaba BPA prepovedana v otroških plastenkah oziroma flaškah zato uporabo BPA opušča vse več proizvajalcev plastičnih plastenk, saj dokazano lahko iz plastike prehaja v vodo ali ostalo vsebino v njej, še posebej, če gre za staro ali poškodovano plastiko, kar se največkrat zgodi v mikrovalovki.

Ker pa je bil BPA pomemben gradnik v plastičnih izdelkih ga je bilo potrebno z nečim zamenjati. Največkrat je uporabljen BPS, sledijo mu BPF in BPAF. Vse naštete kemične spojine imajo isti izvor, na kar nakazujejo tudi imena BP... in so po najnovejših raziskavah prav tako oporečne spojine. Testi na miših so pokazale, da vsebnost BPS-ja vpliva na pravilno re-kombiniranje DNK-ja pri generiranju genskega materiala, ki so ga zarodki prejeli od obeh staršev. Prav tako pa je vplival tudi na proizvodnjo jajčec in semenčic. 

Četudi bi popolnoma odpravili ves BPA in druge nadomestke bi se učinki vseeno čutili še tri generacije, zato je pomembno kakšno vodo pijejo naši otroci.

Nadalje je ista ekipa znanstvenikov, ki je pred 20 leti ugotovila, kako škodljiv je BPA, ugotovila še, da se te spremembe lahko prenašajo iz roda v rod in če bi popolnoma odpravili ves BPA in druge nadomestke bi se učinki vseeno čutili še tri generacije.

Johanna Rochester, višja znanstvenica pri neprofitni organizaciji, ki ni bila del raziskave, je za National Geographic izjavila, da bi se svet moral oddaljiti od alternativ BPA. "Ne želimo v resnici čakati še 20 let, da bi vse te študije na ljudeh pokazale, da obstaja težava," je dejala.

Če se tako želite odpovedati BPA in plastenkam, ki vsebujejo nadomestke se izognite plastenkam, ki so označene s številko 7 v trikotniku na dnu. Vse plastenke imajo na dnu namreč označen tip plastike iz katere je plastenka izdelana.

Pa poglejmo vse možne tipe plastik po oznakah, ki jih najdete na dnu plastenke ali bidona.

1. PET (lahko tudi PETE) – polietilen tereftalat

To plastenke so namenjene enkratni uporabi. To so plastenke v katerih največkrat kupujemo vodo in gazirane pijače. Gre za varno plastenko za enkratno uporabo, katero je potrebno takoj po uporabi odvreči v namenski zabojnik za smeti. Te plastenke NIKAKOR ne uporabljajte večkrat saj se ob ponovni uporabi v tekočino lahko izloči antimon, ki je lahko kancerogen. Zaradi sestave se na PET plastiki tudi zelo hitro namnožijo škodljive bakterije, ki se nato sproščajo v vsebino.

2. Polietilen visoke gostote

Gre za relativno (a ne popolnoma) trdo plastiko označeno tudi z HDPE. Gre za eno izmed dobrih plastik pri kateri je najmanjša možnost, da bi izpuščala kemikalije v vodo. Kar nekaj športnih bidonov je izdelanih iz te plastike zato jih brez težav dovolite uporabljati vašemu otroku.

3. PVC – polivinilklorid

Dokazano izpušča dve kemikaliji, DEHP in BPA. Oba motita delovanje hormonov v telesu. Kljub temu jih še vedno uporabljajo za izdelavo plastenk. Izogibajte se tem plastenkam.


4. LDPE – polietilen z nizko gostoto

Tudi ta plastika sodi med varne, saj ne izpušča kemikalij v vodo. To je največkrat uporabljena plastika za izdelavo športnih bidonov, ki so varni za uporabo.

5. PP – polipropilen

Še zadnja iz vrste tako imenovanih dobrih plastik, ki se največkrat uporablja za lončke jogurtov. Najdemo jo pa tudi pri športnih bidonih.

6. PS – polistiren

Plastika lahko izpušča stiren, ki je rakotvoren in povzroča še glavobol, omotičnost, utrujenost in zmedenost. To vrste plastike poznamo tudi kot stiropor. Zaradi toplotne izolacije se najpogosteje uporablja v kavnih skodelicah in v embalažah tople hitre prehrane.

7. PC/PLA ali brez oznake – polikarbonat

Čeprav je ta plastika na videz najboljša, saj ima lahko skoraj ''steklen'' izgled je to najslabša plastika, saj izloča BPA. Plastenke iz te skupine z oznako BPA free pa izločajo nadomestek BPA-ja kot je npr. BPS. Izpostavljenost tem kemikalija lahko povzroči nemalo težav kot je že zgoraj navedeno napačno reprogramiranje DNK, zmanjšanje zmožnosti reprodukcije, povečanje tveganja za rakava obolenja, sladkorno bolezen in drugo. Ta plastika se uporablja za klasične (lepše) bidone za vodo, za izdelavo posod za hrano in tudi za izdelavo stekleničk za otroke.

Za plastične bidone ali stekleničke so najboljše oznake 2, 4 in 5, saj je pri teh najmanjša možnost izpustov kemikalij v tekočino. Izogibajte pa se flaškam z oznakami 3, 6 in 7.

Kaj pa če želim opustiti plastiko?

Odlično nadomestilo za vse plastike je lahko INOX. V ZDA se vse bolj uveljavljajo stekleničke za dojenčke, ki so izdelane iz INOXA in kot take najmanj oporečne. Tudi za bidone je INOX odlično nadomestilo plastiki, a pri izbiri morate paziti, da vas ne zavede izgled in se ne odločite za aluminij, ki je neoporečen za vodo, a čim je v pijači kakršnakoli kislina bo aluminij z njo reagiral. Če pa je notranjost v izogib reakciji prevlečena je to po vsej verjetnosti epoksi smola, ki tako kot plastika spušča BPA, še posebej ob kakršni koli poškodbi oziroma deformaciji bidona. ZPS priporoča, da se aluminijskim bidonom izognete.

Druga odlična, če že ne najboljša alternativa je steklo, ki je najboljši v veliko pogledih. Najlažje se ga čisti, na njem se težje nabira biofilm in ne spušča kemikalij v vodo, vendar zaradi varnostnih razlogov morda ni najboljša izbira za otroke.

Sedaj veste kakšen bidon sodi v športno torbo vašega nadobudnega, da bo vsak osvežujoč požirek vode tudi zdrav.